Η μακαρονάδα της Πέμπτης: ένας χρόνος bostanistas!
Η σημερινή μακαρονάδα της Πέμπτης, γιορταστική για τον πρώτο χρόνο του bostanistas μαζεύει στο τραπέζι όλους, συνεργάτες αφοσιωμένους και κεφάτους, φίλους θερμούς και πιστούς. Είναι η μακαρονάδα η κατάλληλη για πάρτυ, δεν περιέχει ακριβά υλικά, γίνεται μόνο σε μεγάλες ποσότητες, δεν έχει κρέας, είναι χορταστική. Και πάνω απ’ όλα είναι αφιερωμένη σε όλους όσους δουλεύουν, στηρίζουν, σχολιάζουν, επισημαίνουν στο bostanistas - όσους πιστεύουν στις καθημερινές - θεμελιώδεις χαρές του τραπεζιού και της γης.
Γιορταστική μακαρονάδα
- 1 πακέτο (500 γρ.) κανελόνια
για την κόκκινη σάλτσα
- 2 κονσέρβες Κύκνος τοματάκια ολόκληρα (ψιλοκομμένα από το χέρι μας)
- 400 γρ. ρεβίθια (βρασμένα) – προαιρετικά
- 400 γρ. ζωμό λαχανικών
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα σε λεπτά φετάκια
- 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φετάκια
- ¼ φλιτζ. μαύρες ελιές
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 ξερές πιπερίτσες
- 2 σκελ. σκόρδου λιωμένες
- 1/3 φλιτζ. κόκκινο κρασί
- δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
για τη λευκή
- 500 γρ. σπανάκι, φρέσκο, τρυφερό
- ¼ μικρού κουταλιού μοσχοκάρυδο
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από μισό λεμόνι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Για πασπάλισμα
- επιπλέον παρμεζάνα τριμμένη
- επιπλέον δεντρολίβανο
Ετοιμάζουμε την κόκκινη σάλτσα που θα είναι η βάση της μακαρονάδας μας – όταν λέω βάση κυριολεκτώ. Εκεί μέσα θα ακουμπήσουν όρθια τα κανελόνια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα μεγάλη, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, την κανέλα, τις πιπερίτσες, τα κρεμμύδια και τελευταίο το λιωμένο σκόρδο. Σωτάρουμε για λίγο ίσα να γίνουν διαφανή τα κρεμμύδια. Τότε, προσθέτουμε τα καρότα, τα μανιτάρια, τα ρεβίθια και όλα τα αρωματικά. Σωτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας, κι έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματάκια με τον ζωμό τους (κομμένα βέβαια), τον ζωμό των λαχανικών και το κρασί. Αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού για να μη πιάσει η κατσαρόλα (σ’ αυτήν την περίπτωση ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό).
Στο 20λεπτο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ψαρεύουμε μέσα από τη σάλτσα και πετάμε το ξύλο της κανέλας και το δαφνόφυλλο.
Η λευκή τώρα, που θα είναι ο ουρανός της μακαρονάδας μας:
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το σπανάκι. Το κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το λάδι και περνάμε το σπανάκι τόσο όσο χρειάζεται να γυαλίσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Το μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ και το αναμειγνύουμε με την κρέμα, την παρμεζάνα, το χυμό και το ξίσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Η ώρα της σύνθεσης:
Διαλέγουμε μια κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, τουλάχιστον 23 εκ. φαρδιά και 12 εκ. ψηλή. Λαδώνουμε το εσωτερικό της. Ρίχνουμε τη μισή από την κόκκινη σάλτσα. Εκεί πάνω ακουμπάμε όρθια τα κανελόνια, να ακουμπά καλά το ένα δίπλα στο άλλο. Πιέζουμε λιγάκι ώστε να 'μαστε σίγουροι ότι αγγίζουν τον πυθμένα της κατσαρόλας.
Με ένα μεγάλο κουτάλι μοιράζουμε μισή από την λευκή σάλτσα μέσα, πάνω και ανάμεσα στα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με επιπλέον παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε με την κόκκινη σάλτσα που μας έχει περισσέψει – μέσα, ανάμεσα, από πάνω. Και κλείνουμε με την υπόλοιπη λευκή κατά τον ίδιο τρόπο.
Με την παλάμη μας πιέζουμε ελαφρά τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμη και με δεντρολίβανο.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε έτσι εκτός φούρνου για μισή ώρα. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Είναι προφανές ότι τρώγονται πολύ ζεστά!
Δεν θα κλείσω τόσο σοβαρά και χρηστικά το κείμενο αυτό: θα θυμίσω τον "ύμνο" των bostanistas, γραμμένο από τον Δημήτρη Καμπουράκη. Θα τον βρείτε εδώ.
[Προσαρμογή συνταγής και φωτο από το cookrepublic.com]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: γυναίκα μόνη, μαγειρεύει
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: ημίγυμνη κι απόλυτη
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για νοσταλγούς
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: φτωχή μεν, πριγκίπισσα δε
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: της θαλπωρής
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: χειμώνας στο Αιγαίο
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: αντίδοτο στην κακοκαιρία
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για ανικανοποίητους
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: θυμωμένη και χορτασμένη
- Μακαρονάδα με αγκινάρες (και για μικρούς)
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: αφιερωμένη εξαιρετικά
- Σπαγγέτι με κέιλ, λεμόνι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά
- Τονομακαρονάδα η εργένικη
- Τα ιταλικά: Μακαρόνια φούρνου για καλοφαγάδες
- H μακαρονάδα της Πέμπτης είναι μεσογειακή με ντοματίνια, κάπαρη και σουτζούκι
- Μακαρονάδα με μελιτζάνες, κάπαρη και βασιλικό: μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι
- Σπαγγέτι με ελαιόλαδο, σκόρδο και καυτερό πιπέρι
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: That's amore...
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: αγγελοκαμωμένη