Γιορτινά: εκ της Περσίας έρχεται...
Τα αληθινά μεγαλεία αξίζουν διπλά όταν φτιάχνονται από ταπεινά υλικά. Κι η παραμονή των Χριστουγέννων αυτό το μήνυμα πρέπει να δίνει. Για όλους εμάς, που η γαλοπούλα δεν είναι παρά ένα αποτρόπαιο πτηνό χωρίς γεύση, υπάρχει πάντα η ευκολότερη (και συμφέρουσα οικονομικά) λύση του κοτόπουλου. Η εν λόγω εκδοχή (προερχόμενη από από το βιβλίο της Claudia Roden “A New Book of Middle Eastern Food”) κάθε παραμονή Χριστουγέννων με βγάζει ασπροπρόσωπη. Ξηροί καρποί και φρούτα αρωματίζουν και γλυκαίνουν πολύ νόστιμα τη νύχτα της προσδοκίας.
Πέρσικο γεμιστό κοτόπουλο
- 1 τροφαντό κοτόπουλο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- φρέσκο βούτυρο (ή ελαιόλαδο)
- 250 g ξερά δαμάσκηνα, μουλιασμένα και κομμένα στα δύο
- 250 g ξερά βερίκοκα, μουλιασμένα και κομμένα στα δύο
- 60 g μαύρες σταφίδες
- 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα (αυτή είναι δική μου αυθαιρεσία)
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο, το πλένουμε καλά και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε δύο κουταλιές βούτυρο ξανθίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τα κομμένα φρούτα, ξερά και φρέσκα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και σωτάρουμε για λίγα λεπτά. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με τη γέμιση. Ράβουμε το άνοιγμα ή σφηνώνουμε ένα λεμόνι που θα δώσει και το άρωμά του - προτιμητέο). Το τρίβουμε απ’ έξω με αλατοπίπερο, το στεφανώνουμε με κουταλίτσες βούτυρο και γύρω γύρω στο ταψί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα φρούτα που δεν χωρούσαν στην κοιλιά του. Καλύπτουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε καλά ζεσταμένο φούρνο στους 170 βαθμούς) υπολογίζοντας ότι θα χρειαστούν 20 λεπτά για κάθε μισό κιλό πουλερικού. Είκοσι λεπτά πριν από το τέλος, γδύνουμε το ταψί και να χρυσίσει το σύμπαν.
Εκτός από τα ψημένα φρούτα, ένα σωστά βρασμένο ρύζι αρωματισμένο με κρόκο είναι ό,τι πρέπει.