In vino veritas
«Πάλι με κρασιά ασχολείσαι;» θα ρωτήσετε. Τι να κάνουμε, βρε παιδιά, εκτός του ότι έτυχε να δοκιμάσω κάποια καταπληκτικά κρασιά το σαββατοκύριακο (λεπτομέρειες προσεχώς), πήγα και στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και οικοδεσπότης ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης, όχι με την ιδιότητά του ως δημάρχου, αλλά με εκείνη του οινοπαραγωγού και ιδρυτή των «Οίνων Βορείου Ελλάδος». Πολλά μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον Μπουτάρη δήμαρχο, αλλά τον Μπουτάρη οινοπαραγωγό θα καθίσει να τον ακούσει. Επειδή αγαπά το κρασί, αγαπά αυτό που κάνει, αγαπά τα αμπέλια του, αγαπά να μιλά γι' αυτά, κι ας μην πίνει πλέον σταγόνα.
Αλλά δεν ήταν μόνο ο Μπουτάρης, ήταν όλοι τους αξιοπρόσεκτοι και περήφανοι για τη δουλειά τους. Επειδή οι «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» δείχνουν τους «Δρόμους του κρασιού» με μεγάλη συνέπεια κι επιτυχία. Επειδή η πρώτη μεγάλη κι οργανωμένη επίσκεψη δημοσιογράφων του κρασιού στην Ελλάδα έγινε εδώ, στο Βορρά, το 1991. Επειδή τα πιο πρωτοπόρα οινοποιεία βρίσκονται εδώ. Επειδή στη βόρεια Ελλάδα λειτουργούν τα δίκτυα. Επειδή πριν από 30 χρόνια υπήρχε στη Νάουσα ένα οινοποιείο και σήμερα περισσότερα από 20. (Να κάνω εδώ μια παρένθεση και να πω ότι όποτε μιλώ στο τηλέφωνο με οινοπαραγωγό πάντα βιάζεται, διότι έχει μια δουλειά στο χωράφι να παρακολουθήσει ή να κάνει ο ίδιος, δείχνοντας ότι είναι πιο σημαντικό για εκείνον το αμπέλι παρά μια συνέντευξη. Δε φαντάζεστε πόσο το εκτιμώ.)
Οι οινοποιοί τίμησαν καθηγητές τους στη Γεωπονική Σχολή και μίλησαν με μεγάλο σεβασμό γι αυτούς: για τον Δημήτριο Σταύρακα, τον Θεοδόσιο Σουλή και τον αείμνηστο Ιωάννη Κοίλιαρη. Τίμησαν τους προέδρους αυτούς των 20 ετών: Μπαμπατζιμόπουλο, Τσάνταλη, Γεροβασιλείου, Βογιατζή, Γεωργιάδη. Πρώτη φορά τους είδα όλους μαζεμένους κι ήταν όλοι τους χαμογελαστοί κι ορεξάτοι για ζωή και δημιουργία.
Παρών κι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος τόνισε ότι το κρασί είναι μέσα στα 5 ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να τους βοηθά. Δεν ξέρω αν ο Υπουργός τα είπε καλά ή όχι, αλλά επειδή κρίνω τους ανθρώπους από κάποιες λεπτομέρειες, για τον κύριο Τσαυτάρη έχω να πω ότι όταν πηγαίνει σε μια εκδήλωση πηγαίνει για να την παρακολουθήσει. «Γιατί, οι άλλοι γιατί πηγαίνουν;» θα ρωτήσετε. Ε, λοιπόν, έχω δει υπουργούς και υπουργούς, βουλευτές και βουλευτές, πολιτευτές και πολιτευτές να πηγαίνουν κάπου, να μένουν όσο για να τους φωτογραφίσουν, να απευθύνουν έναν πανομοιότυπο και κοινότοπο χαιρετισμό και να φεύγουν αμέσως μόλις τελειώσουν το βαρύ έργο του να έχει καταγραφεί η παρουσία τους. Ο κύριος Τσαυτάρης πηγαίνει στις εκδηλώσεις και τις παρακολουθεί. Συμμετέχει και, κυρίως, ακούει. Κι αυτό είναι σημαντικό. Δε φαντάζεστε πόσοι «δημόσιοι άρχοντες» δεν ακούν, παρά μόνο ενδιαφέρονται για την παρουσία τους.
Και του χρόνου. Καλά κρασιά!