Γιορτινά: αχλάδια ποσέ λουσμένα σοκολάτα
Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των φρούτων, κατά τον Μπριγιά Σαβαρέν, στολίζεται και γίνεται επιδόρπιο γιορτινό, χωρίς ιδιαίτερους κόπους.
Υλικά - για 6 άτομα
Για τα αχλάδια
- 6 μεγάλα αχλάδια
- 1 νεροπότηρο γλυκό μοσχάτο κρασί
- 1 κλαράκι κανέλα
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- 150 γραμ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
- 1 φλιτζ. του καφέ πλήρες γάλα
- 150 γραμ. άσπρη σοκολάτα
- 100 γραμ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
- 6 κορφούλες φρέσκο δυόσμο για τη διακόσμηση
Καθαρίζετε προσεκτικά τα αχλάδια κρατώντας τα κοτσανάκια τους. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μικρού μεγέθους όρθια, ίσα-ίσα να χωράνε. Αδειάζετε μέσα το γλυκό κρασί και βάζετε το κλαράκι κανέλας. Συμπληρώνετε λίγο νερό μέχρι τα αχλάδια σχεδόν να σκεπαστούν ολόκληρα. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου ½ ώρα μέχρι να πάρουν ένα απαλό, ζαχαρένιο χρώμα. Τα αφήνετε μέσα στη κατσαρόλα να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε πάνω σε μια πιατέλα.
Λιώνετε τη μαύρη κουβερτούρα μαζί με το γάλα σε μπεν μαρί. Την βάζετε σε ένα μπολ και την αφήνετε να κατέβει στους 30 . Την αφήνετε να περιμένει. Λιώνετε τη λευκή κουβερτούρα, πάλι σε μπεν μαρί, και της κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 25. Την βάζετε σε ένα μικρό μπολ.
Σερβίρετε τα αχλάδια σε 6 ρηχά πιάτα ως εξής: μοιράζετε τη μαύρη λιωμένη σοκολάτα στα πιάτα ούτως ώστε να καλύψει τον πάτο τους. Βάζετε στη μέση κάθε πιάτου ένα ποσαρισμένο αχλάδι. Το περιχύνετε με την άσπρη σοκολάτα με τέτοιο τρόπο που η σοκολάτα όχι μόνο να περιτυλίξει το αχλάδι, αλλά και να ακουμπήσει το πιάτο, να μπλεχτεί το άσπρο χρώμα με το σοκολατί. Διακοσμείτε με μια κορφούλα δυόσμου.
Tip: Μπορείτε, αν θέλετε, να πασπαλίσετε το αχλάδι με τρίμματα από μπισκότο αμαρέτι.