Με τραχανά, κεφτέδες
Τις προάλλες τρώγαμε με φίλους σε μια από τις πολλές νεο-ταβέρνες της πόλης. Κάτι η παρέα κι η κουβέντα κάτι κι η κούραση μιας ολόκληρης μέρας, δυσκολευόμουν να εστιάσω στις εντελώς αναμενόμενες γεύσεις των φαγητών που έρχονταν στο τραπέζι μας, τα οποία, κατά γενική ομολογία, δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον.
Έτσι τουλάχιστον νόμιζα μέχρι που ήρθαν αχνιστά από το τηγάνι τα κεφτεδάκια με τον τραχανά να μου εξάψουν την περιέργεια. Είχα δοκιμάσει τον τραχανά με το κρέας σε διάφορους συνδυασμούς, από την κλασική τραχανο-κρεατόπιτα μέχρι τα γιουβαρλάκια με τραχανά, αλλά τα κεφτεδάκια που είχα μπροστά μου ήταν κάτι διαφορετικό. Δοκίμαζα και προσπαθούσα να εντοπίσω ένα-ένα τα υλικά τους.
Σήμερα το πρωί αναζήτησα ό,τι μου έλειπε και επιδόθηκα στην παρασκευή τους. Μπορεί να μη βρήκα ποιο ακριβώς τυρί είχαν προσθέσει στο μείγμα του κιμά ή να έβαλα τις δικές μου πινελιές (αχνίζοντας το κρεμμύδι και μουσκεύοντας το ψωμί στη ντομάτα), αλλά δοκιμάζοντας την «αποκρυπτογράφηση» μου, έτσι όπως βγήκε ζεστή από το τηγάνι, ένιωσα πως δεν έχω και πολλά να ζηλέψω από την συνταγή που ανάπλασα. Αν σας βρίσκεται λίγο σουμάκι ανάμεσα στα μπαχαρικά σας, πασπαλίστε τη σάλτσα του γιαουρτιού και σερβίρετε την δίπλα στους καυτούς τραχανοκεφτέδες σας μαζί με μια πράσινη σαλάτα.
Κεφτεδάκια με τραχανά
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από ελιά ή κιλότο
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 120 γρ. σταρένιο γλυκό τραχανά
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα του
- 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, χωρίς τα σπόρια της και τη φλούδα της
- 120 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 1 κ. σ. ξερό δυόσμο πολύ λεπτά τριμμένο ή 8-10 φρέσκα φυλλαράκια ψαλιδισμένα
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη τριμμένη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Βάζω τον τραχανά ένα μπολ, τον περιχύνω με καυτό νερό, που θα πρέπει να τον σκεπάζει, και τον αφήνω να μουσκέψει για 20 λεπτά. Τον σουρώνω πιέζοντάς τον καλά στο σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά του. Μουλιάζω και το ψωμί στην τριμμένη ντομάτα για 2-3 λεπτά. Βάζω το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό και το αχνίζω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το σοτάρω σε μέτρια φωτιά 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν διάφανο.
Μόλις κρυώσει λίγο το κρεμμύδι το ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά και ζυμώνω για να ομογενοποιηθεί το μείγμα τους. Προσθέτω τον τραχανά, το ψωμί μαζί με την ντομάτα, τα αυγά, τα μυριστικά, την κεφαλογραβιέρα και αλατοπιπερώνω. Ζυμώνω και πάλι το μείγμα για μερικά λεπτά, ώσπου δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και να αφρατέψει. Σκεπάζω το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζω για καμιά ώρα στο ψυγείο μέχρι να μεταδώσουν τα αρτύματα τη γεύση τους στον κιμά.
Στη συνέχεια πλάθω τον κιμά σε μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια. Ρίχνω το αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας ή σε μια πιατέλα και ρολάρω τα κεφτεδάκια για να τυλιχτούν καλά. Τα τινάζω, ζεσταίνω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια, ρίχνοντας λίγα-λίγα στο τηγάνι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του. Τα γυρίζω μερικές φορές με ένα πιρούνι για να ροδίσουν ομοιόμορφα, τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τα σερβίρω ζεστά, συνοδεύοντας με μια σάλτσα που φτιάχνω χτυπώντας γιαούρτι με ελαιόλαδο, φρέσκα, ψιλοκομμένα αρωματικά κι ίσως λίγη μουστάρδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Βουνά από κεφτεδάκια
- Η κατάκτηση του κολοκυθοκεφτέ
- Κεφτεδάκια φουρνιστά και μυρωδάτα
- Διάλειμμα μεταξύ εορτών: τραχανάς
- Η σούπα της Δευτέρας: τραχανάς ο θεραπευτικός
- Το παράδειγμα της «Αρκαδιανής»
- Κεφτέδες ανατολίτικοι, καπνιστοί
- Κεφτεδάκια κρυμμένα στο γιαούρτι
- Όταν συμφιλιώθηκα με την κανέλα
- Κεφτέδες με φέτα: κρύψε τηγάνι, βγάλε ταψί
- Εχουμε τραχανά απλωμένο
- Κεφτέδες ακόμα πιο νόστιμοι: γεμιστοί με τυρί
- Μια τραχανόσουπα με γεύση από παλιά Ελλάδα