Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και οι χορτοφάγοι τρώνε μπιφτέκι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαμύγδαλα, μπιφτέκια, ξηροί καρποί, χορτοφαγία

Μια και τελευταία ασχολούμαστε εδώ στο bostanistas με τα ωραία φαγητά των χορτοφάγων, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μια εκδοχή για μπιφτέκι ή κεφτέ χωρίς κρέας, που βασικό συστατικό του είναι οι ξηροί καρποί και κατά προτίμηση τα ελληνικά αμύγδαλα.

Photo: terss@Flickr
Photo: terss@Flickr

Είναι τόσο κοπιαστική δουλειά το μάζεμα και το καθάρισμα των αμύγδαλων, που σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που προτιμάνε να τα αφήσουν στα δέντρα ή να τα κάψουν στο τζάκι το χειμώνα. Και καθώς η τιμή του προϊόντος στην αγορά είναι γενικά χαμηλή, δύσκολα βγαίνει το μεροκάματο. Για να πάρουμε την αμυγδαλόψιχα το Ιούλιο χτυπάμε τα κλαδιά για να πέσουν τα ώριμα αμύγδαλα, κατόπιν τα μαζεύουμε σκυμμένοι στο χώμα, τα καθαρίζουμε από το μισοζαρωμένο πράσινο περίβλημα, και τα απλώνουμε στο ήλιο μερικές μέρες. Τέλος, ένα-ένα, τα σπάμε για να βγάλουμε τη νόστιμη ψίχα.

Στην Καλιφόρνια  - που κυρίως τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά με φτηνά αμύγδαλα -  η δουλειά γίνεται με μηχανές που ανεβοκατεβαίνουν τις τεράστιες εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι κοντόχοντρες αμυγδαλιές. Και φυσικά καθαρίζονται και σπάνε σε μεγάλες μηχανές. Όμως τα Τζιώτικα και τα άλλα λιγοστά ντόπια αμύγδαλα που θα βρείτε να πουλιούνται στα νησιά, δεν έχουν καμιά σχέση με τα αμερικάνικα. Είναι μεν ακριβότερα, αλλά έχουν γεύση εξαιρετική και είναι στην πλειοψηφία τους βιολογικής καλλιέργειας κι ας μην έχουν την απαραίτητη σφραγίδα. Σας προτείνω λοιπόν να τα απολαύσετε με το ποτό σας αλλά και να τα κάνετε …μπιφτέκι.

Πικάντικα μπιφτέκια με ξηρούς καρπούς
Για 4 άτομα:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φλιτζ. ανάμικτους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια,
  • φουντούκια, κάσιους) κατά προτίμηση ωμά και με το φλούδι
  • 1 φλιτζ. κουάκερ μουσκεμένο σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και στραγγισμένο ή βρασμένο καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο)
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι ή μπούκοβο (όσο θέλετε) ή μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • 1 αβγό
  • 1-2 κ. σούπας λευκό κρασί - αν χρειάζεται
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μουστάρδα, τζατζίκι ή όποια άλλη σάλτσα θέλετε, για το σερβίρισμα

​Σε μπλέντερ λιώστε το κρεμμύδι. Προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και το κουάκερ ή το ρύζι και δουλέψτε να κοπούν μαζί αλλά να μη λιώσουν τελείως. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι, και δουλέψτε βιαστικά, ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ να γίνουν χοντροκομμένος πολτός. Αν χρειάζεται, προσθέστε  1-2 κουταλιές κρασί, ώστε το μείγμα να είναι υγρό αλλά όχι χυλός.

Αφήστε το μίγμα 30 λεπτά στο ψυγείο και κατόπιν πλάστε τέσσερα μπιφτέκια. Αν θέλετε, μπορείτε να τα πλάσετε την προηγούμενη και να τα διατηρήσετε  σκεπασμένα στο ψυγείο. Φροντίστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου προτού να τα ψήσετε.

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά βάλτε το λάδι και όταν ζεσταθεί βάλτε τα μπιφτέκια. Αφήστε να ψηθούν για 5 λεπτά από τη μία μεριά, μέχρι να πάρουν χρώμα, και με σπάτουλα γυρίστε τα προσεκτικά και από την άλλη. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σφίξουν όσο πρέπει.

Σερβίρετε με τη σάλτσα που διαλέξατε, συνοδεύοντας με σαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'