Παρεξηγημένα: τα λαχανάκια ζητούν δικαίωση
Έχουν πολύ αδικηθεί στα καθ’ ημάς αυτές οι μινιατούρες λάχανου που ακόμη και για το τέλειο, χαριτωμένο σχήμα τους αξίζει κανείς να φέρει στο τραπέζι του. Έχουν αδικηθεί από την κακοποίηση αφενός: παραβρασμένα και χλιαρά, χάνουν το χρώμα τους και καταστρέφεται τόσο το λεπτό τους άρωμα σε βαθμό που να μετατρέται σε αποφορά κλεισούρας και μελαγχολίας. Αδικήθηκαν και από το καπρίτσιο μιας κυρίας προέδρου που απαίτησε, πριν από κάμποσα χρόνια, να φάει οπωσδήποτε λαχανάκια Bρυξελλών κι έγινε περίγελως.
Κι όμως! Αν τα προσέξεις, τα διαλέξεις να 'ναι καλά, τσουπωτά και πράσινα και δεν τα αντιμετωπίσεις ως βαρετό συνοδευτικό αμφίβολης ποιότητας μοσχαριού (κάποτε είχαν πάρει τη θέση του “ρύζι-αρακά” πλάι σε στεγνό νουά) τα λαχανάκια είναι ένα θαύμα! Μικρό θαύμα, τέλειο σαν την καρδιά τους (ανοίξτε στη μέση καθ' ύψος ένα και θαυμάστε τελειότητα).
Τελευταίο αλλά διόλου έσχατο, θυμηθείτε παρακαλώ τις ευεργετικές (αντικαρκινικές) ιδιότητες που έχουν τα λαχανάκια. Αυτές μειώνονται κατά τον βρασμό γι' αυτό κυρίως επιλέγουμε πάντα τον ατμό ή το τηγάνι.
Αυτή η απολύτως δυτική ζεστή σαλάτα είναι ένα πλήρες φαγητό – ωδή στην καλή υγεία αλλά και στη χαρά του ουρανίσκου και των οφθαλμών. Προσέξτε:
Λαχανάκια Βρυξελλών με καρύδια και γκοργκοντζόλα
- ½ κιλό λαχανάκια βρυξελλών, καθαρισμένα απ’ το κοτσάνι και κομμένα στη μέση
- 2/3 φλιτζ. κράνμπερρις (φρέσκα, βρίσκουμε πια σε πάρα πολλά μανάβικα και σούπερ μάρκετ, παράγονται και στην Ελλάδα)
- 3 φλιτζ. βρασμένο κριθάρι
- 1/3 φλιτζ. γκοργκοντζόλα σπασμένη με το πιρούνι σε τρίμματα
- 1/3 φλιτζ. καρύδια (πέκαν βάζει η συνταγή, προφανώς εμείς βάζουμε τα δικά μας)
- 1-2 κουταλιές σιρόπι ροδιού
- 1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Στο τηγάνι λοιπόν θα τα ρίξω, σε μέτρια φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο και τα κράνμπερρις. Αλατοπιπερώνω και χωρίς να ανεβάσω τη δύναμη της φωτιάς, τα μαγειρεύω εκεί για ένα δεκάλεπτο.
Στα 10 λεπτά, τα αρωματίζω με το βαλσαμικό ξίδι και το σιρόπι ροδιού. Ανακατεύω να πάνε παντού και να τα καλύψουν και αποσύρω από τη φωτιά.
Ανακατεύω σε βαθιά σαλατιέρα το κριθάρι τα λαχανάκια με τη συνοδεία τους και τα καρύδια. Τελευταία βάζω την σπασμένη γκοργκοντζόλα και η σαλάτα-γεύμα είναι πανέτοιμη.
Γεύση γήινη, χειμωνιάτικη με τα ωραία τασιμπήματα του δυνατού τυριού και την -όσο χρειάζεται- γλύκα.