Σπανάκι με μαυρομάτικα
Ναι αναφανδόν στον απεμπολισμό των τοξινών. Ωραιότατες οι τραγανές πετσούλες και τα ξεροψημένα εντεράκια αλλά ας δροσίσουμε το στόμα μας. Η σαλάτα αυτή του Μιχάλη Μιχαήλ από τα Ημερολόγια Κουζίνας (που έχει εκδώσει ο Ποταμός μου) με έχει ενθουσιάσει (τόσο που δεν με νοιάζει αν μου προσάψετε ότι ευλογώ τα γένιά μου). Είναι τόσο πλούσια γευστικά, δροσερή και μαζί χορταστική που είναι ένα γεύμα από μόνη της.
Ο Μιχαήλ ως γνωστόν γράφει και περιγράφει ωραία. Ακούστε τον:
«Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω φασόλια μαυρομάτικα. Αλλάζω το νερό δυο φορές. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτω ένα κιλό σπανάκι φρέσκο, που το έχω πλύνει προσεκτικά και έχω κρατήσει μόνο τα φύλλα και το τρυφερό μέρος του κοτσανιού και το αφήνω να βράσει για δέκα λεπτά το πολύ.
Τα σουρώνω, τα τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνω λίγο να κρυώσουν. Προσθέτω ντοματάκια τσέρυ άριστης ποιότητας, ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Σερβίρω τη σαλάτα με τέλειο ψωμί από ένα μαγαζί της οδού Νίκης.»
Τις ποσότητες και τις αναλογίες τις ρυθμίζετε κατά τη βούλησή σας.