Κολοκύθα γεμιστή παντός καιρού
Εγώ με όσους δηλώνουν «δυσανεξία στη γλουτένη» και τρέχουν να βρουν ψωμί dinkel και αλεύρι ζέας είμαι ελαφρώς επιφυλακτική. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια καινούρια τάση που παρασύρει λίγο - πολύ τους μοδάτους και όσους αποδίδουν τα πάντα στην διατροφή χωρίς να σταθμίσουν κι άλλους παράγοντες. Η άποψή μου ενισχύθηκε μετά από κουβέντα που έκανα πρόσφατα με κάποιους φίλους γιατρούς που εκτιμώ ως ανθρώπους και εμπιστεύομαι ως επιστήμονες. Προσοχή, δεν μιλώ για παθολογικές περιπτώσεις που, βεβαίως, υπάρχουν στο ποσοστό, όμως, που υπήρχαν και πριν 10-15 χρόνια.
Σ' αυτούς, λοιπόν, που ακολουθούν με πάθος τα σημεία των καιρών, αφιερώνω εξαιρετικά την παρακάτω συνταγή της γεμιστής κολοκύθας καθώς και σε όλους τους χορτοφάγους. Είναι πολύ εντυπωσιακή στην εμφάνιση, πλούσια στη γεύση και γι' αυτό μπορεί να αποτελέσει το κυρίως πιάτο σε ένα veggie δείπνο.
Υλικά
- μια καλοσχηματισμένη στρογγυλή κολοκύθα
- 1 φλιτζάνι του καφέ σταφίδες ξανθές και μαύρες
- 4 ξερά σύκα
- 4 ξερά δαμάσκηνα
- 4 ξερά βερίκοκα
- 4 βρασμένα κάστανα
- 1 φλιτζάνι του καφέ μπράντι
- 1 μέτρια μελιτζάνα
- 2 κολοκυθάκια
- 2 πιπεριές χρωματιστές
- 1 πιπεριά πράσινη
- 2 κρεμμύδια
- 2 μέτρια καρότα
- 3 κουτ. της σούπας κουκουνάρια
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κούπες ρύζι (εγώ βάζω μακρύκοκκο, όμως γίνεται εξαιρετική και με καστανό ή μισό-μισό)
Ψιλοκόβουμε τα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα) και τα μουλιάζουμε στο κονιάκ μαζί με τις σταφίδες και τα κάστανα για 2 περίπου ώρες.Με ένα καλό πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το καπάκι της κολοκύθας. Με υπομονή και επιμονή βγάζουμε από μέσα τα σπόρια και τις ίνες της κολοκύθας. Εγώ τα καθαρίζω συνήθως με ένα κουτάλι.
Βράζουμε τις δύο κούπες ρύζι σε 4 κούπες αλατισμένο νερό. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τα καρότα. Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια. Τα αφήνουμε τρία λεπτά ακόμα στη φωτιά και τα “σβήνουμε” με το μίγμα των ξερών φρούτων-μπράντι.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε την κολοκύθα με αυτή τη γέμιση -δεν την ξεχειλίζουμε γιατί το ρύζι θα φουσκώσει, κλείνουμε με το καπάκι και την βάζουμε στο φούρνο στους 180-200 °C (ανάλογα με το πόσο καίει ο φούρνος) για μια ώρα.
Την παρουσιάζουμε ολόκληρη στο τραπέζι, καθώς όμως σερβίρουμε στα πιάτα το ρύζι, παίρνουμε με την κουτάλα και κομμάτια από τη σάρκα της κολοκύθας.