Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για ανικανοποίητους

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρονάδα, κρεμμύδια, μπαλσάμικο, γκοργκοντζόλα

Και μετά; και μετά; Έτσι μου λεγε ένα κοριτσάκι πριν από χρόνια όταν του 'λεγα το παραμύθι της καληνύχτας. Κι ύστερα, "πάλι! πάλι!". Δεν ήθελε από τη μια να τελειώσει η ιστορία αλλά αδημονούσε και για την εξέλιξή της. Ήθελε να χορτάσει από λέξεις και εικόνες. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτές εδώ τις μακαρονάδες. Εκεί που λέω πλησιάζω προς το τέλος, εκεί θέλω κι άλλο. Αυτή εδώ είναι η αγαπημένη μου των ημερών, το καινούργιο κοσκινάκι μου. Εκεί που πάει να γλυκίσει εκεί σου δίνει μια τσαχπίνικη τσιμπιά στη γλώσσα και σε ξυπνάει το μαγικό τυρί.

Μακαρονάδα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα

Για 4

  • 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι ή λινγκουίνι
  • αλάτι για το νερό των μακαρονιών
  • 4 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένες λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουταλιές μπαλσάμικο
  • 100 γρ. γκοργκοντζόλα σπασμένη με το πιρούνι
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Δύο είναι τα κρίσιμα σημεία στην εν λόγω, θεσπέσια για τα γούστα μου, μακαρονάδα. Τα σημειώνω εξαρχής για να αναβοσβήνουν σαν φωτεινές ενδείξεις στο κεφάλι μου την ώρα που θα την ετοιμάζω:

1ον τα κρεμμύδια τα θέλουμε καραμελωμένα όχι καμένα (που σημαίνει πλήρη καταστροφή όλου του φαγητού). Άρα σταθερή χαμηλή-μέτρια φωτιά και ανακάτεμα.

2ον: τα μακαρόνια πρέπει να ναι καυτά, να ζεματάνε – καμμιά καθυστέρηση, έστω και δευτερολέπτων – ώστε να υποδεχτούν με δόξα και τιμή στην αγκάλη τους την γκροργκοντζόλα και να την κάνουν να μελώσει…
Βάζω λοιπόν το νερό (αλατισμένο) να βράσει για τα μακαρόνια και παράλληλα ετοιμάζω τα κρεμμύδια.

Μεγάλο τηγάνι χρειάζεται ώστε να είναι καλά απλωμένα τα κρεμμύδια και να ψηθούν ομοιόμορφα: ζεσταίνω το ελαιόλαδο και ξανθίζω καλά τις ροδέλες να χρυσίσουν και να μαλακώσουν ωραία, θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά. Τότε, τους προσθέτω το σκόρδο (λιωμένο) και αρκεί ακόμη ένα δίλεπτο. Κλείνω τη φωτιά και τα ποτίζω μπαλσάμικο.
Βράζω τα μακαρόνια 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που υποδεικνύει η συσκευασία. Από το νερό του βρασμού, φυλάω ένα φλιτζανάκι.

Μόλις ελέγξω ότι τα σπαγγέτι είναι έτοιμα τα σουρώνω με ταχύτατες κινήσεις. Τα ρίχνω αμέσως στη γαβάθα του σερβιρίσματος (καλό είναι βέβαια να ναι ζεσταμένη) και αμέσως ρίχνω τα χοντρά τρίμματα του τυριού και λίγο από το “μακαρονένιο” νερό που έχω φυλάξει. Ανακατεύω. Αμέσως από πάνω οι καραμέλες των κρεμμυδιών, πασπαλίζω αν θέλω με μαϊντανό και στο τραπέζι κατευθείαν.

[συνταγή και φωτο: Gourmandizzz et compagnies]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'