Ψήστε το κουνουπίδι και θα με θυμηθείτε!
Δεν θα έλεγα ότι το κουνουπίδι ήταν το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο λαχανικό, όμως τελευταία άρχισε να μου αρέσει πολύ. Από παιδί θυμάμαι τη δυσάρεστη μυρωδιά που έμενε για ώρες στην κουζίνα μας όταν το μαγειρεύαμε. Ο πατέρας μου, που του άρεσε να το τρώει, γκρίνιαζε για τη μυρωδιά και επέμενε - αν και δεν είχε ιδέα από μαγειρική - ότι αν η μητέρα μου έβαζε σέλινο στην κατσαρόλα, η μυρωδιά θα εξαφανιζόταν. Δυστυχώς ούτε το σέλινο ούτε το ξύδι, που προτείνουν άλλοι, σκοτώνει τη βαριά μυρωδιά, ανάλογη με κείνη του βραστού λάχανου, με το οποίο το κουνουπίδι συγγενεύει στενά. Οι χημικοί μάς λένε ότι όσο περισσότερο βράζουμε το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τόσο πιο δυσάρεστη και βαριά γίνεται η μυρωδιά τους. Όταν τα τρώμε ωμά, δεν μυρίζουν καθόλου. Κι αν το κόψετε σε μπουκετάκια και το βράσετε στον ατμό ή, ακόμα καλύτερα, το ψήσετε όπως σας περιγράφω στην συνταγή, η γλυκιά, γεμάτη γεύση του τονίζεται και θα ενθουσιάσει ακόμα και κείνους που το αντιπαθούν. Όμως η ελληνική μανία για πολυβρασμένα, σχεδόν λιώμα λαχανικά, πλημμυρίζει τα σπίτια μας αποπνικτική μυρωδιά.
Σεφ με φαντασία και παγκόσμια αίγλη, όπως ο Joel Robuchon, ο Jean-Georges Vongerichten και ο Thomas Keller, προβίβασαν το ταπεινό κουνουπίδι από απλή χειμωνιάτικη σαλάτα ή πολυκαιρισμένη γαρνιτούρα των εστιατορίων σε ζηλευτό πρωταγωνιστή, κάνοντάς το πουρέ και συμπληρώνοντάς το με πανάκριβα θαλασσινά, με φουαγκρά, ακόμα και με χαβιάρι, ή φτιάχνοντας κρεμώδεις κουνουπιδόσουπες που αρωματίζονται με κάρι και άλλα εξωτικά μπαχαρικά. Όπως συμβαίνει συνήθως, καλές και κακές απομιμήσεις των πρωτότυπων και σοφά μελετημένων δημιουργιών των γνωστών σεφ παρουσιάζονται στα κάθε λογής εστιατόρια, απανταχού της γης, και βέβαια και στην Αθήνα.
Επιπλέον, με τη μανία μερικών να περιορίζουν τους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες) που ξεκίνησε από την Αμερική και απλώθηκε στον κόσμο, το κουνουπίδι επιφορτίζεται με έναν ακόμα σημαντικό ρόλο, καλούμενο να αντικαταστήσει τις πατάτες σε κάθε λογής μαγειρέματα. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τελευταίες διατροφικές τάσεις, και τούτη που βάφτισε “κακά” τα πιο αγαπημένα μας τρόφιμα, προσπαθώντας να δώσει λύση σε κείνους τους εξαιρετικά υπέρβαρους ανθρώπους που τρώνε όλη τη μέρα και θέλουν να ελπίζουν ότι αν καταβροχθίζουν κρέας, αβγά, τυρί και ίσως κουνουπίδι, θα αδυνατίσουν...
Και κάτι ακόμα: Ευτυχώς οι παραγωγοί δεν πήραν ακόμα στα σοβαρά την αναβάθμιση του κουνουπιδιού και εξακολουθούν το πουλάνε σε συνηθισμένες για την εποχή τιμές!
Κουνουπίδι ψητό με λεμόνι, κάπαρη και ελιές
Για 6 άτομα
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, ξεχωρισμένο σε μπουκετάκια, μέγεθος δαμάσκηνου
- χοντρό αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό
- 2 κουτ. σούπας κάπαρη στην άλμη, ξεπλυμένη και στεγνωμένη σε χάρτινη πετσέτα
- ¼ φλιτζ. ελιές Καλαμών με βγαλμένο το κουκούτσι
- λάδι με άρωμα λεμόνι ή φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε μεγάλο μπολ βάλτε αλάτι και πιπέρι στο κουνουπίδι και ανακατέψτε με τα χέρια να πάει παντού. Προσθέστε το 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο πάνω στο κουνουπίδι και ανακατέψτε πάλι να αλειφτεί καλά. Απλώστε σε λαδόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, 30-35 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος γυρίστε το χαρτί τα πίσω μπρος.
Βγάλτε το ψημένο κουνουπίδι από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Ενώ το κουνουπίδι ψήνεται, σε μικρή κατσαρόλα αναμείξτε το ξύσμα λεμόνι, το σκόρδο, το θυμάρι και 1 φλιτζ. Ελαιόλαδο και βάλτε σε χαμηλή φωτιά μόλις να αρχίσει να παίρνει βράση, 20 λεπτά περίπου, μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το λάδι να κρυώσει λίγο. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και την προηγουμένη και να το αφήσετε στην κατσαρόλα όλη τη νύχτα. Βάλτε το σε μπλέντερ να πολτοποιηθεί.
Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύστε με το ½ από το μείγμα λάδι-σκόρδο και ανακατέψτε, κατά προτίμηση με το χέρι να αλειφτεί καλά (το υπόλοιπο σκορδόλαδο φυλάξτε το για άλλη χρήση - είναι υπέροχο σε πατατοσαλάτες και βραστό ή ψητό ψάρι).
Με το κουτάλι πασπαλίστε από πάνω το κουνουπίδι με κάπαρη και ελιές και ανακατέψτε ξανά. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Πριν από το σερβίρισμα περιχύστε με χυμό λεμόνι, όσο θέλετε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η Σταχτοπούτα - έδεσμα
- Κουνουπίδι με ρεβίθια καπαμά
- Κουνουπίδι με τρία τυριά
- Πικάντικο ροζ κουνουπίδι με γιαούρτι
- Η σούπα της Δευτέρας: με ψημμένο μπρόκολο & κουνουπίδι
- Αυτοσχεδιασμός με ωμό κουνουπίδι
- Ογκρατέν δια χειρός υπουργού
- Πώς το κουνουπίδι αρέσει σε όλους
- Κουνουπίδι καπαμά, έτσι απλά
- Μες στον χειμώνα ...άνθη κουνουπιδιού με κουρκουμά, κέιλ και κινόα
- Κοκκινιστό κουνουπίδι με ρύζι