Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χειμωνιάτικο γλυκό χωρίς τύψεις

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςφρούτα, φρούτα εποχής, φούρνος, μήλα

Εμένα σπάνια με πιάνει μανία να φάω κάτι γλυκό και η μητέρα μου μόνο τις γιορτινές μέρες έφτιαχνε γλυκά. Το επιδόρπιό μας ήταν τα εποχιακά φρούτα. Ο άντρας μου ο Κώστας όμως, δεν διανοείται να τελειώσει το μεσημεριανό του - το μοναδικό μας ημερήσιο γεύμα, μετά το πρωινό - χωρίς να φάει γλυκό. Ένας κοινός μας φίλος, που γνώριζε τον Κώστα από παιδί, λέει πως στην οικογένειά του όλοι τρώγαν βιαστικά το φαγητό, μόνο και μόνο για να φτάσουν στο γλυκό. Επειδή, λοιπόν, τα περίπλοκα κέικ κλπ. δεν είναι καθόλου του γούστου μου, άσε που τα θεωρώ και τελείως περιττές παχυντικές θερμίδες, προσπαθώ να φτιάχνω γλυκά κυρίως με τα φρούτα της εποχής. Να λοιπόν το πιο ενδιαφέρον φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο γλυκό μας, που έχει ελάχιστη ζάχαρη και ανάλογα με τη διάθεσή σας, αν επιμένετε να το κάνετε πιο πλούσιο, μπορείτε να το συνοδέψετε με φρέσκια μυζήθρα ή μανούρι ή και με παγωτό καϊμάκι.

Photo: bakepedia.com
Photo: bakepedia.com

Μήλα ψητά με κρασί, ξερά φρούτα και κυδώνι γλυκό

Για 12- 13 άτομα

  • 12-13 μικρά μήλα Τριπόλεως ή ξινόμηλα
  • 20 ξερά σύκα
  • 15 ξερά δαμάσκηνα
  • μια χούφτα καρύδια
  • 1 1/2 φλιτζάνι Commandaria ή Μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 1/2 φλιτζάνι ξυστό κυδώνι γλυκό
  • 2 ξύλα κανέλλα και κανέλα σκόνη για να πασπαλίσετε

Συνοδευτικό

  • μυζήθρα, μανούρι ή παγωτό καϊμάκι

​Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάλτε τα κουκούτσια από κάθε μήλο με το ειδικό εργαλείο και καθαρίστε μόνο ένα στεφάνι από το φλούδι στο πάνω μέρος. Τοποθετήστε τα σε πυρίμαχο ταψί που να τα χωρά δίχως να αφήνει πολλά κενά (πχ. 23 x 31 εκ).

Κόψτε με ψαλίδι κουζίνας το κοτσανάκι και μετά το κάθε σύκο στη μέση και γεμίστε με τα κομμάτια το μεσαίο άνοιγμα του κάθε μήλου. Βγάλτε τα κουκούτσια και κόψτε κάθε δαμάσκηνο στα τέσσερα. Βάλτε ένα κομμάτι στο πάνω μέρος του ανοίγματος κάθε μήλου. Σκορπίστε τα υπόλοιπα ξερά φρούτα και τα καρύδια στο ταψί, καθώς και τα ξύλα κανέλας. Περιχύστε τα μήλα με το κρασί και το πορτοκάλι. Βάλτε από μια κουταλιά κυδώνι πάνω σε κάθε μήλο και αδειάστε το σιρόπι στο ταψί. Πασπαλίστε με την κανέλα.

Photo: bakeawaywithme.com
Photo: bakeawaywithme.com

Ψήστε για 1 ½ ώρα περίπου, περιχύνοντας συχνά τα μήλα με το ζουμί του ταψιού. Όταν μαλακώσουν, σβήστε τον φούρνο και αφήστε τα μήλα να μείνουν άλλα 15 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο, περιχύστε ξανά με τη σάλτσα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να μείνουν μια μέρα, προτού να τα σερβίρετε. Η γεύση τους καλυτερεύει τις επόμενες 2-3 μέρες. Αν τα κρατήσετε περισσότερο, βάλτε τα στο ψυγείο.

Photo: bakeawaywithme.com
Photo: bakeawaywithme.com

Συνοδέψτε τα με καλό μανούρι, φρέσκια μυζήθρα ή παγωτό καϊμάκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'