Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χαρίστε Χαρίσα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη ΣυνταγέςΚόκκινες ξερές πιπεριές

Μια μικρή γαβάθα χαρίσα ανακατωμένη με φρέσκο αγουρέλαιο γίνεται μοναδικό ντιπ για να βουτάτε φρέσκο ψωμί.  Μπορείτε ακόμα την απλώσετε σε σπιτική ή έτοιμη ζύμη για πίτσα, για να φτιάξετε μια υπέροχη καυτερή λαγάνα, προσθέτοντας μυζήθρα ή φέτα, μανιτάρια, και άλλα λαχανικά.  Και βέβαια, μια κουταλίτσα  χαρίσα θα ζωντανέψει τις σαλάτες σας, και τις κάθε λογής μαρινάδες για κρέας, πουλερικά, και ψάρι.

Η αναλογία που δίνω εδώ είναι για αρκετά καυτερή σάλτσα. Αν τη θέλετε λιγότερο πικάντικη ελατώστε τις μικρές ασιατικές πιπεριές, και βάλτε περισσότερο μυρωδάτο  πιπερόκαμα, το υπέροχο λιαστό τριμμένο καυτερό πιπέρι της Φλώρινας, του Ναουμίδη.

Για 2 γυάλινα βαζάκια 250 ml

  • 100-150 γραμμ. κόκκινες καυτερές ξερές πιπεριές, ή λιγότερες, ανάλογα με το γούστο σας
  • 1/4 φλιτζ. σπόρους κάρο (caraway), τριμμένους
  • 150 γραμμ. πιπερόκαμα, ή χαλέπικο πιπέρι
  • 15 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
  • 2 κουτ. γλυκού, ή όσο θέλετε, αλάτι

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τις γυάλες

Βγάλτε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τινάξτε να φύγουν τα περισσότερα σπόρια.  Βουτήξτε σε βραστό νερό για 30 λεπτά, και στραγγίστε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην πιάνετε τα μάτια με τα χέρια!

Σε μπλέντερ, βάλτε το κάρο, τις πιπεριές, το χαλέπικο πιπέρι, και το σκόρδο, και δουλέψτε να πάρετε χοντροκομμένη πάστα, μαζεύοντας με σπάτουλα ό,τι κολλάει στα τοιχώματα του μπλέντερ.  Βάλτε αλάτι και δουλέψτε λίγο ακόμη στο μπλέντερ.

Με κουτάλι, μεταφέρετε στις γυάλες, απογεμίστε με ελαιόλαδο, και κλείστε.  Να θυμάστε να βάζετε ελαιόλαδο κάθε φορά που βγάζετε από την πάστα.  Στο ψυγείο, κρατάει  η χαρίσσα για μήνες.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'