Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κεφτέδες φουρνιστοί με αβγολέμονο

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαβγολέμονο, κεφτέδες

Κεφτέδες υπάρχουν σε αναρίθμητες εκδοχές και όλοι τους λατρεύουν. Αυτοί είναι πιο χειμωνιάτικοι και μαζί με τη συνοδεία από πιλάφι ή πλιγούρι γίνονται ένα πρώτης τάξεως φαγητό. 

Photo: theironyou.com
Photo: theironyou.com

Για 4- 6 άτομα

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
  • 2 φλιτζάνια κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο (το λευκό και το περισσότερο από το πράσινο μέρος)
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι τριμμένο παξιμάδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για να αλείψετε τη λαμαρίνα τους κεφτέδες
  • 2 αβγά μέτρια ελαφρώς χτυπημένα
  • 1-2 κουτ. γλυκού πιπέρι χαλέπικο, 1 πρέζα μπούκοβο ή μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι - όσο θέλετε
  • αλάτι όσο θέλετε
  • σάλτσα αβγολέμονο (συνταγή ακολουθεί)

Σε γαβάθα ανακατέψτε μαζί τον κιμά με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το παξιμάδι, το ελαιόλαδο και τα αβγά. Βάλτε αλάτι και πιπέρι (χαλέπικο, μπούκοβο ή μαύρο). Δουλέψτε με το χέρι καλά, σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά και έως 4 ώρες. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200° C.

Ντύστε λαμαρίνα με λαδόχαρτο και αλείψτε με ελαιόλαδο. Σχηματίστε με τα χέρια κεφτέδες, χρησιμοποιώντας για τον καθένα ¼ του φλιτζανιού από το μίγμα με τον κιμά. Αλείψτε με ελαιόλαδο και ψήστε 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να σφίξουν οι κεφτέδες.

Αφήστε να κρυώσουν λίγο, μεταφέρετε στην πιατέλα όπου θα σερβίρετε και περιχύστε με λίγο αβγολέμονο. Δώστε το υπόλοιπο αβγολέμονο σε σαλτσιέρα και συνοδέψτε τους κεφτέδες με πιλάφι από ρύζι ή πλιγούρι.

Photo: Photo: ashleymarieskitchen.com
Photo: Photo: ashleymarieskitchen.com

Σάλτσα αβγολέμονο

  • 2 ½ φλιτζάνια ζωμό από κότα ή βοδινό
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 1 κουτ. γλυκού κόρν φλάουερ
  • 5 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι φρεσκοστυμμένο ή όσο θέλετε
  • αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Βάλτε τον ζωμό να πάρει αργή βράση.

Σε μέτρια γαβάθα χτυπήστε τα αβγά με 2 κουτ. σούπας νερό. Διαλύστε το κορν φλάουερ στον χυμό λεμόνι και προσθέστε το στα αβγά.

Χτυπώντας διαρκώς τα αβγά με σύρμα, πολύ αργά, προσθέστε το μισό από τον βραστό ζωμό. Αδειάστε σιγά σιγά το μείγμα ζωμό-αβγά στον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα να μην κόψουν τα αβγά. Καθώς η σάλτσα δένει, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση βάζοντας λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'