Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κουνέλι ριγανάτο, ανοιξιάτικο

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκολοκύθια, πατάτες, κρητική κουζίνα, κουνέλι

Το κρέας του κουνελιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής και μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Άλλωστε συνηθίζουμε να μεγαλώνουμε κουνέλια και κοτόπουλα σε ένα κομμάτι γης για οικογενειακή χρήση και κατανάλωση, ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς που ζούμε στην επαρχία. Πλησιάζοντας την άνοιξη σκέφτηκα να το παντρέψουμε με πατάτες και μικρά δροσερά κολοκυθάκια που κάνουν δειλά - δειλά την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής. Η ρίγανη του δίνει μια υπέροχη μυρωδιά και γεύση με το ελαιόλαδο και πάλι να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν μπορέσετε να μαρινάρετε το φαγητό σας μια ημέρα πριν, τότε αντιλαμβάνεστε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Προτείνω να προσθέσετε και χυμό πορτοκάλι που δίνει στις πατάτες μια γλυκόξινη γεύση.

Κουνέλι  ριγανάτο με πατάτες, κολοκυθάκια και άρωμα πορτοκαλιού

Υλικά

  • 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
  • 5 πατάτες μέτριες κομμένες κυδωνάτες
  • 5 μικρά κολοκυθάκια κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από δυο πορτοκάλια
  • νερό μέχρι να σκεπάσει τις πατάτες

Τοποθετούμε το κουνέλι και τα λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί με τάξη. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη ρίγανη με το πιπέρι, το λάδι και τον χυμό πορτοκαλιού. Περιχύνουμε το φαγητό μας και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται.

Σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς αρχικά μέχρι να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 180 για μιάμιση περίπου ώρα ή μέχρι το φαγητό μας να μελώσει.

Λίγο πριν ψηθεί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο για να του δώσουμε ένα χρυσαφί λαχταριστό χρώμα. Συνοδεύεται άριστα με μια πράσινη σαλάτα.

[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'