Καλαμάρια τουρσί πικάντικα
Θα τα φτιάξετε τουλάχιστον μια εβδομάδα προτού τα φάτε. Όταν πρόκειται να σερβίρετε, στραγγίστε τα κομμάτια, περιχύστε με καλό φρουτώδες ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρέσκια ή ξερή ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι.
Για ¾ λίτρου, ορεκτικό για 12 ή περισσότερους
- 1 κιλό καλαμάρια μέτρια καθαρισμένα
- 4 φύλλα δάφνη
- 3 -3 ½ φλιτζάνι καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 3 - 4 μικρές κόκκινες καυτερές ξερές πιπεριές, ψαλιδισμένες στη μέση αλλά όχι χωρισμένες
- 2 κουτ. σούπας σπόρο κόλιανδρο
- μια χούφτα ελιές Καλαμών - προαιρετικά
- 2 - 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ρίγανη ή θρούμπι
- ελαιόλαδο για τη γυάλα
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράστε 1 λίτρο νερό με 1 φύλλο δάφνη. Βάλτε τα καλαμάρια στο νερό να βράσουν 15 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να τρυπιέται με πηρούνι η σάρκα τους αλλά να μη μαλακώσουν πολύ, γιατί θα λιώσουν στην άλμη.
Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ξύδι με το μέλι, το σκόρδο, την πιπεριά και τον κόλιανδρο. Βγάλτε από τη φωτιά μόλις πάρει βράση.
Στραγγίστε τα καλαμάρια και με κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα σε κομμάτια. Βάλτε τα σε γυάλα 750ml, μαζί με τα υπόλοιπα φύλλα δάφνης, τις ελιές, αν τις χρησιμοποιείτε, και το θυμάρι, τη ρίγανη ή το θρούμπι. Περιχύστε με το μείγμα ξυδιού, να σκεπάσει τελείως τα καλαμάρια.
Προσθέστε 2 εκ. ελαιόλαδο από πάνω, σκεπάστε και κρατήστε σε θερμοκρασία δωματίου, ανακινώντας πότε - πότε για μια εβδομάδα τουλάχιστον, προτού να το φάτε. Στο ψυγείο διατηρείται 1 - 2 μήνες. Για το σερβίρισμα, βγάζετε όσο θέλετε, αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνετε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Χταπόδι τουρσί, πικάντικο
- Τηγανίτες από καλαμαράκια και λαχανικά
- Τα καλαμαράκια σε τόνο εμπιστευτικό
- Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (και νηστεύουμε)
- Τα πικάντικα: καλαμάρια με ελιές και αμύγδαλα
- Λάγνο μου καλαμαράκι
- Τα κρητικά: καλαμαράκια με αγουρόλαδο και αλάτσι
- Καλαμαράκια γεμιστά αλλιώς: με μυρωδικά και φέτα
- Καλαμαράκια του κουτιού στιφάδο