Χορτοπιτάκια μυρωδάτα, σαρακοστιανά
Θα έλεγα πως μοιάζουν πιο πολύ με τρίγωνα παρά με πουγκιά (κι ας τα λέμε κι έτσι) αυτά τα πιτάκια από άγρια χόρτα και μυρωδικά, ειδικά για πίτες.
Είναι γεμισμένα με σέσκουλα, καυκαλήθρες, λάπατα, μάραθα και διάφορα άλλα τέτοια πεντανόστιμα λαχανάκια. Τα δοκίμασα πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια Καθαρά Δευτέρα στη Σκόπελο.
Λαχταριστά σκοπελίτικα πιτάκια! Τόσο νόστιμα, τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα που σε κάνουν να σκεφτείς πως τελικά είναι «σπουδαία τα λάχανα».
Νομίζω πως θα βρείτε εύκολα όλα αυτά που χρειάζεστε στον μανάβη σας, καθώς η εποχή είναι κατάλληλη και υπάρχει πληθώρα χορταρικών και μυρωδικών. Εκτός και αν βρεθείτε στην εξοχή, οπότε τα πράγματα αλλάζουν.
Χορτοπιτάκια νηστίσιμα
Υλικά
Για το φύλλο
- βασική ζύμη για πίτες με λεπτό φύλλο (φύλλο για σκοπελίτικη τυρόπιτα ή κρεατόπιτα)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό περίπου διάφορα χόρτα (σέσκουλα, λάπατα και λίγο σπανάκι)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ½ ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 ½ ματσάκι μυρώνια
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι άνιθο
- 1 φλυτζανάκι ρύζι καρολίνα
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο για τη γέμιση και για να αλείψετε τα φυλλαράκια
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Ετοιμάζουμε ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση. Πλένουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε λεκάνη και τα αλατίζουμε ώστε να μαραθούν λίγο (το αλάτι μαραίνει τα λαχανικά και έτσι φεύγουν τα πολλά υγρά). Στο μεταξύ βάζουμε το ρύζι να πάρει δυο βράσεις σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να φουσκώσει.
Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Στύβουμε τα χόρτα λίγα - λίγα με τα χέρια μας, για να φύγουν τα υγρά, και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι (προσοχή να μην έχει νερό) και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και η γέμισή μας είναι έτοιμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (περίπου 6), τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με ελαφρώς νωπή πετσετούλα να περιμένουν ήσυχα - ήσυχα τη σειρά τους.
Ανοίγουμε ένα - ένα τα φύλλα μας και τα κόβουμε σε λωρίδες 7x3 εκ. περίπου. Βάζουμε λίγο από τη γέμιση στην άκρη του φύλλου, τυλίγουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα, πιέζουμε τις ακρούλες για να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμα.
Σημείωση
Αν θέλετε, μπορείτε και να ψήσετε τα πιτάκια αυτά στον φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τα πιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο, αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν (30 - 40 λεπτά).