Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τρούφα, αγάπη μου!

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόντατρούφα, καλλιέργεια τρούφας

Με τον Νίκο Αθανασιάδη είχαμε γνωριστεί πριν πολλά χρόνια, όταν είχα μάθει ότι στη Χαλκιδική υπάρχει «κυνηγός τρούφας». Πήγα στον Ταξιάρχη - το χωριό που πρωταγωνιστεί στις πρωινές εκπομπές κάθε Δεκέμβριο, διότι από εκεί προέρχονται τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα - και βγήκαμε μαζί στο κτήμα του στο βουνό, με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του να σκάβουν και να βρίσκουν το πολύτιμο μανιτάρι.

Tuber Aestivum, funghiitaliani.it
Tuber Aestivum, funghiitaliani.it

Λίγα χρόνια αργότερα με ειδοποίησε ότι ανοίγει εστιατόριο δίπλα στο κτήμα του, τον «Αμανίτη στο δασόκηπο». Πήγα δυο φορές και απόλαυσα υπέροχα πιάτα που περιείχαν - όλα, ακόμη και τα γλυκά! - μανιτάρια. Με λύπη έμαθα ότι το έκλεισε αλλά ενθουσιάστηκα όταν άκουσα ότι πέρασε στην τυποποίηση: κονσερβοποίηση τρούφας και με ελληνικό ελαιόλαδο, λάδι τρούφας, σάλτσες χαλκιδιώτικες παντρεμένες με τρούφα.

Πλέον δεν μαζεύει ο ίδιος την τρούφα. «Αγοράζω από συλλέκτες οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια με την κρίση, έχουν γίνει πολύ περισσότεροι από παλιά. Έχω, βέβαια, σκυλιά και μαζεύω μόνο για χόμπι πλέον. Χαίρομαι που πέρασα σε αυτήν τη φάση της τυποποίησης. Αν διατηρούσα το εστιατόριο, θα ήταν αδύνατο: ήμουν όλη μέρα στην κουζίνα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο». Α ναι, ξέχασα να σας πω ότι είναι υπέροχος μάγειρας κι ότι θα μας δώσει μυστικές συνταγές με μανιτάρια για το bostanistas.

Μιλά με ενθουσιασμό για την αποδοχή που έχουν τα ελληνικά προϊόντα γενικά και, ιδίως, η καλή ελληνική τρούφα στο εξωτερικό. «Στην Ελλάδα δουλεύω περισσότερο φασόν ενώ εξάγω με τη δική μου ετικέτα, Forest Garden. Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλή τρούφα. Κύριοι ανταγωνιστές μας είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Όμως οι μεν πρώτοι βγάζουν και δεύτερης ποιότητας προϊόν που πουλάει μόνο και μόνο λόγω φήμης, οι δε δεύτεροι έχουν προβλήματα με την αλλαγή του μικροκλίματος, κάτι που επιδρά στην τρούφα τους. Πλέον είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί με το προϊόν μας».

Όμως δεν είναι όλα ρόδινα και θέλει να τονίσει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή για όποιον θέλει να επενδύσει στην τρούφα. «Επειδή υπάρχει - και καλώς - η στροφή σε νέες καλλιέργειες, οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να ξέρουν κάποια βασικά πράγματα προκειμένου να μη χάσουν τα χρήματά τους. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στα φυτά και τις καλλιέργειες, καθώς και στο αναμενόμενο εισόδημα. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κάποιος ακατάλληλα φυτά και να μην έχει ποτέ καλλιέργεια. Ή να πειστεί από κάποιους να αγοράσει ποικιλίες τρούφας που δεν έχουν ζήτηση.  Επίσης, όταν ακούει για τρούφα που πωλείται προς 1.000 ευρώ το κιλό, ας έχει υπόψιν του ότι μπορεί να έχουν περάσει και 5 χέρια γι’ αυτό το χιλιάρικο. Κάποιοι άλλοι, πάλι, χωρίς γνώσεις, προσπαθούν να γίνουν συλλέκτες τρούφας. Αυτό απαιτεί τεράστιες γνώσεις και άριστα εκπαιδευμένα σκυλιά τρούφας. Όπως οι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν γνώσεις και υπομονή, έτσι και με την τρούφα. Όποιος θέλει να ασχοληθεί, ας μην περιμένει ότι θα βγαίνει κάθε σαββατοκύριακο στο βουνό και θα βγάζει ένα πεντακοσάρικο».

Ο Νίκος Αθανασιάδης δίνει πληροφορίες για συλλέκτες και καλλιεργητές τρούφας στο site dasokipos.gr.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 6974437641
Mail: nick_dasokypos@yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'