Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: ρεβύθια λεμονοριγανάτα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςρεβίθια, ρεβυθάδα

Ομολογώ ότι είναι το αγαπημένο μου όσπριο. Όχι ότι τα υπόλοιπα δεν μου αρέσουν. Ευτυχώς είχα την τύχη να μεγαλώσω με τα όσπρια στην καθημερινή μου διατροφή και το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συνταγής είναι ότι κάθε φορά που τα φτιάχνει η μητέρα μου, νομίζεις ότι μαγειρεύει κρέας από τη μυρωδιά της ρίγανης που πλημμυρίζει το σπίτι. Φυσικά τα συνοδευτικά είναι η ρέγγα η καπνιστή και ένα σπαστό κρεμμύδι κι ας θέλω μετά ένα τέταρτο να σηκωθώ από το τραπέζι και μισή αιωνιότητα να χωνέψω. Οι γαστριμαργικές θυσίες απαιτούνται για εμάς που είμαστε λίγο, λιγουλάκι κοιλιόδουλοι! Σε αυτή τη συνταγή θα τα μαγειρέψουμε με μπόλικη ρίγανη και χυμό λεμονιού. Στο τέλος θα δέσουμε τη σάλτσα με αλεύρι και αν την επόμενη μέρα δείτε ότι πέφτει λίγο το φαγητό, προσθέστε νερό, λίγο ρύζι και έτοιμο το ρεβυθόρυζο! Κάτι τελευταίο και κλείνω τον πρόλογο· τα ρεβύθια, όπως και τα περισσότερα όσπρια, πρέπει να ψήνονται καλά και να τα αλατίσουμε στο τέλος, αλλιώς δε θα ψηθούν για κανένα λόγο, την έχω πατήσει!

Ρεβύθια λεμονοριγανάτα

Υλικά

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • πιπέρι, αλάτι

Για να δέσετε το φαγητό σας

  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • χυμό απο 1 μεγάλο λεμόνι
  • ζωμό απο το φαγητό

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα για αρκετές ώρες. Τα ξεβράζουμε 2 φορές τουλάχιστον και μετά τα βράζουμε μέχρι να μισοψηθούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τη ρίγανη και τη δάφνη. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο ακόμη, μέχρι τα βότανα να βγάλουν τα αρώματά τους και μετά προσθέτουμε νερό, να τα σκεπάσει, και τρία με τέσσερα δάκτυλα παραπάνω. Αν χρειαστεί κατα τη διάρκεια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα ρεβύθια μας για μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν το φαγητό μας ψηθεί, αλατοπιπερώνουμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λεμόνι προσθέτοντας σιγά - σιγά, με μια βαθιά κουτάλια, λίγο από τον ζωμό του φαγητού. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Σερβίρεται ζεστό και αχνιστό με τα συνοδευτικά που αναφέραμε.

[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'