Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρεβύθια με σπανάκι

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςρεβίθια, σπανάκι, βιταμίνες

Με τα ρεβύθια έχω μεγάλο κόλλημα. Μου αρέσουν πάρα πολύ. Ανέκαθεν μου άρεσαν. Ήταν, μάλιστα, το αστείο της οικογένειας. Ήμουνα - δεν ήμουνα τριών - τεσσάρων χρονών και όταν με ρωτούσαν την ερώτηση – κλισέ «ποιο φαγητό σου αρέσει περισσότερο χρυσό μου;», εγώ απαντούσα «ρεβύθια» με πλήρη άγνοια του τι έλεγα. Βεβαίως, οι αντιδράσεις των μεγάλων μου άρεσαν πολύ και το γεγονός ότι μου έδιναν προβάδισμα σε σχέση με τις απαντήσεις - κλισέ των συνομηλίκων μου, τύπου «μπριζολάκια» ή «πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια», με διασκέδαζε αφάνταστα.

Photo: culinarycolleen.com
Photo: culinarycolleen.com

Η τάση της εποχής για υγιεινή διατροφή και όσπρια στο πιάτο, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σιγοντάρουν την ιδιαίτερη προτίμησή μου προσφέροντάς μου φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β,Κ,Ε και C. Γι' αυτό και δεν βάζω ποτέ σόδα, όπως είθισται. Η σόδα ναι μεν μπορεί να κάνει τα όσπρια πιο βραστερά και πιο εύπεπτα, καταστρέφει όμως τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη). H έλλειψη βιταμίνης B1 συνδέεται σε γενικές γραμμές με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές.

Η αγάπη μου στα ρεβύθια είναι μεγάλη και διαχρονική. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που διάφοροι σεφ πειραματίστηκαν με συνταγές που έχουν σαν βάση τους τα ρεβύθια αλλά και δημοσιοποιήθηκαν ευρέως καταπληκτικές συνταγές απ' όλη την Ελλάδα, ξέφυγα κι εγώ από την απλή ρεβυθάδα και έχω δοκιμάσει τα πάντα. Στην κορυφή των προτιμήσεών μου πάντως παραμένει μέχρι σήμερα η συνταγή της φίλης μου της Νίνας, όπου τα ρεβύθια παντρεύονται με το σπανάκι.

Ρεβύθια με σπανάκι
Υλικά

  • 300 γραμμ. ρεβύθια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 300 γραμμ. σπανάκι
  • ½ φλιτζάνι άνιθο

Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό και τα αφήνουμε ένα βράδυ. Την επομένη τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε τον αφρό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή φωτιά. Χρειάζονται περίπου μία ώρα, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με το είδος των ρεβυθιών.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε στο λάδι για 5΄ περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια αφαιρώντας τους σπόρους και την προσθέτουμε μαζί με τον χυμό ντομάτας, το αλάτι και την ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα, στα κρεμμύδια. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για ένα τέταρτο περίπου.

Χοντροκόβουμε το σπανάκι - αφού, βεβαίως, το έχουμε πλύνει και καθαρίσει - ψιλοκόβουμε τον άνιθο, σουρώνουμε τα ρεβύθια και προσθέτουμε και τα τρία στη σάλτσα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για άλλο ένα τέταρτο περίπου, μέχρι να «πιουν τα ζουμιά τους».

Το υπέροχο αυτό πιάτο τρώγεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεσή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'