Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλημέρα σας, θέλω να γίνω κτηνοτρόφος

της Χριστίνας Ταχιάου νέοι αγρότες, κτηνοτροφία, πρόβατα, φάρμα

Είχε εταιρία παροχής υπηρεσιών για φωτοβολταϊκά συστήματα και την έκλεισε πέρσι. «Δεν υπήρχαν, πλέον, έργα. Βέβαια, ακόμη και όσοι ισχυρίζονται ότι την πάτησαν επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά, δεν είναι ακριβείς, καθώς οι τιμές είναι υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη και οι επενδύσεις είναι, ακόμη και μετά τη μείωση, προσοδοφόρες. Ωστόσο έπρεπε να κάνω μια άλλη δουλειά».

Photo: orientalizing@Flickr
Photo: orientalizing@Flickr

Έτσι, ο Χαράλαμπος Ξεφτέρης από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε ότι θέλει να γίνει κτηνοτρόφος επενδύοντας σε φάρμα με πρόβατα. «Παιδί της πόλης, με έκπληξη ανακάλυψα κάποια στιγμή ότι όποιος συμπεριφέρεται στη φάρμα σαν να είναι μια επιχείρηση, βγάζει χρήματα. Ξέρεις, άργησα πολύ να δω πρόβατο από κοντά, να το μυρίσω, να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει φάρμα. Και μου άρεσε αυτό που είδα». 

Ωραία. Και πώς αρχίζεις να ασχολείσαι, στα καλά καθούμενα, με πρόβατα; «Έψαξα και βρήκα ότι υπάρχει η πρότυπη φάρμα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο Κολχικό και τους είπα ότι θέλω να μάθω τη δουλειά. Πήγα σαν εθελοντής, όπως συμβαίνει και με άλλους απ’ όλη τη χώρα.» Εκεί έμαθε τα βασικά για τα πρόβατα: πώς κοιμούνται, πώς ξυπνούν, πώς τα αρμέγεις, πώς γεννούν, πώς τα ξεγεννούν, πώς εμβολιάζονται, πώς ταΐζονται. Στη συνέχεια πήγε σε μια πολύ οργανωμένη φάρμα με 550 ζώα στην Κατερίνη για να εκπαιδευτεί καλύτερα.

Το επόμενο βήμα ήταν η αίτηση για τους Νέους Αγρότες, απ’ όπου περιμένει να επιδοτηθεί με ένα ποσό 15.000 ευρώ (εντός τριετίας), κάτι που είναι μια μικρή βάση για την αρχή καθώς υπολογίζει την επένδυση για τη δική του μονάδα (με πολλή προσωπική εργασία) στα 100.000 ευρώ τουλάχιστον. Εντός του 2015 περιμένει να έχει ετοιμάσει την επιχείρησή του. Η μη σύνταξη συμβολαίων από τις αρχές του 2014 τον έχει καθυστερήσει στην αγορά ενός χωραφιού όπου θα στεγάσει τη φάρμα του, αλλά ευελπιστεί ότι σε λίγες ημέρες θα τελειώσει αυτό και θα προχωρήσει στην κατασκευή των εγκαταστάσεων.

«Απαιτείται πάρα πολύ σφιχτή διαχείριση, όπως, για παράδειγμα, στο θέμα των ζωοτροφών. Ο κτηνοτρόφος θα κάνει μεγάλη οικονομία εάν παρασκευάζει ο ίδιος τις τροφές και δεν τις αγοράζει έτοιμες. Επίσης η βοσκή στα λιβάδια φαντάζει οικολογική διαδικασία, στην πραγματικότητα όμως ενέχει μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης των ζώων με αρρώστιες.» Επέλεξε τα πρόβατα, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες απορρόφησης του γάλακτός τους από τυροκομικές μονάδες σε σχέση με το αγελαδινό και τις γαλακτοβιομηχανίες. «Υπάρχουν πάρα πολλές τυροκομικές μονάδες και δεν μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα καρτέλ. Πρόκειται για μια επένδυση που επιστρέφει πολύ γρήγορα χρήματα και έχει μέλλον, καθώς η φέτα απαιτεί γάλα 100% ελληνικό. Αυτό που βοηθά πολύ είναι η ύπαρξη συνεταιρισμών. Στην Πιερία υπάρχει συνεταιρισμός, ο οποίος εξασφαλίζει στους κτηνοτρόφους μέλη του τιμή του 1 ευρώ ανά λίτρο ενώ βλέπω φάρμες ανεξάρτητες να το πουλούν μόλις στα 80 λεπτά.»

Με σιγουριά, πλάνο και αισιοδοξία, ένας νέος άνθρωπος ξεκινά μια προσπάθεια σε τελείως διαφορετικό πεδίο από εκείνο στο οποίο κινούνταν. Μάλλον είναι στον σωστό δρόμο.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'