Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λαμπριάτικες ετοιμασίες: τσουρέκια

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςτσουρέκι, μαγιά, μαχλέπι, αφράτο τσουρέκι, μαλακό τσουρέκι, εύκολο τσουρέκι, πασχαλινό τσουρέκι, εύκολη συνταγή, Πάσχα, έθιμα, πασχαλινά έθιμα

Δεν απομένουν πολλές μέρες ως το Πάσχα. Προτεραιότητα, τα τσουρέκια. Θέλετε να γίνουν αφράτα σαν το βαμβάκι και λαχταριστά; Το βασικό μυστικό: δεν χρειάζεται βιασύνη, οπλιστείτε με υπομονή και ακολουθήστε την πορεία που σας προτείνω. Τα υλικά που σας δίνω βγάζουν γύρω στα 7-8 τσουρέκια

Πασχαλινό τσουρέκι

  • 180 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 600 γρ. γάλα
  • 8 αυγά
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 2 ½ κιλά αλεύρι σκληρό ή τύπου Αμερικής (προτιμήστε το δεύτερο)
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)
  • 2 κουταλιές μαχλέπι
  • ½ κουταλιά μαστίχα
  • ½ κουταλιά κακουλέ
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Διαλύετε τη μαγιά σε 1½ ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτετε ένα μέρος από το αλεύρι (περίπου 300 γρ.), ώστε να γίνει ένας πυκνός-πυκνός χυλός. Αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε λεκάνη και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι τριμμένο, μισή κουταλιά της σούπας μαστίχα, τριμμένη επίσης, μισή κουταλιά κακουλέ τριμμένο κι αυτό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε τα όλα με το αλεύρι. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Εδώ βάλτε τα αυγά, χτυπημένα πολύ καλά με τη ζάχαρη, το γάλα αρκετά ζεστό και τη φουσκωμένη μαγιά.

Ζυμώστε λίγο για να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια, βουτώντας τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο, ζυμώστε ελαφρώς αναδιπλώνοντας τη ζύμη σας. Κάθε φορά βουτάτε τα χέρια σας στο βούτυρο και αναδιπλώνετε τη ζύμη μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Πρέπει να πετύχετε ζύμη μαλακιά και βουτυρένια. Αποφύγετε το πολύ ζύμωμα, προτιμήστε τις αναδιπλώσεις. Έτσι η ζύμη θα είναι πιο αφράτη και θα κάνει εκείνες τις υπέροχες κλωστές που κάνουν το τσουρέκι να ξεχωρίζει.

Καλύψτε με μεμβράνη τη ζύμη και σκεπάστε την. Βάλτε την σε ζεστό μέρος και αφήστε την για μία ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν ξεσκεπάσετε τη ζύμη, πατήστε την με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει. Πλάστε την σε κοτσίδες ή ό,τι σχήμα σας αρέσει (Σ’ αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε μέσα στα τσουρέκια σταφίδες, πραλίνα, μαρμελάδα κλπ). Βάλτε σε ταψιά ή φόρμες στρωμένες με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά, για περίπου δύο ώρες. 

Όταν πια φουσκώσουν, αλείψτε την επιφάνεια με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και πασπαλίστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν. Ο χρόνος του ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του τσουρεκιού. Ένα μέτριο τσουρέκι λ.χ. θέλει 25 λεπτά ψήσιμο. Πάντως μην τα παραψήσετε, γιατί όσο μένουν μετά το ψήσιμο, συνεχίζουν να στεγνώνουν κι από μόνα τους. Κρυώστε τα πάνω σε σχάρα.

Σημείωση: Συντηρούνται και στην κατάψυξη. Εννοείται βέβαια ότι θα αλλάξει η υφή τους, όχι όμως η γεύση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'