Σαλάτα με μαραθόριζα, πορτοκάλι και κουκουνάρια
Δεκαπέντε ακόμη μέρες προθεσμία μας δίνει για να τη δοκιμάσουμε αυτή η απλή, ασυνήθιστη και όμως γευστικότατη σαλάτα που μπορεί να σταθεί ως ορεκτικό ή μεσαίο πιάτο. Μετά τα υλικά της δεν θα υπάρχουν. Και πού βρίσκονται τώρα; μόνο στις λαϊκές αγορές, κατά τη γνώμη μου και θα σας πω το γιατί. Αρσενικές μαραθόριζες χρειαζόμαστε για τη σαλάτα μας και προσέχουμε να επιλέξουμε τις σωστές. Στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται μόνο τα λεγόμενα θηλυκά που φαίνονται πιο σαρκώδη και στρογγυλά ενώ αντιθέτως, στι ςλαϊκές διατίθενται τα αρσενικά (λεγόμενα) που είναι πιο αδύνατα, μακρόστενα. Γιατί τα προτιμάμε; επειδή η υφή τους είναι πιο τρυφερή και το άρωμά τους πιο λεπτό. Μόνο λοιπόν δυο βδομάδες απομένουν για τις μαραθόριζες και μετά "good bye finocchio και του χρόνου!"
- 10 πορτοκάλια κατά προτίμηση σανγκουίνια
- 4-5 μαραθόριζες (φινόκιο) αρσενικές, καλύτερα
- 1/2 ματσάκι φρέσκο άνιθο ή μάραθο
- 30 μαύρες ελιές Καλαμών (για εδώ), Gaeta (για εκεί)
- 12 αντζούγες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- εξτρα παρθένο ελαιόλαδο κρητικό
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- αλάτι θαλασσινό κατά προτίμηση από τα Κύθηρα
Καθαρίζουμε τα προτοκάλια και τις φέτες μία μία, αφαιρώντας τη μεβράνη που εγκλωβίζει τη σάρκα (φιλέτα). Πλένουμε τις μαραθόριζες και κρατάμε μόνο τα άσπρα και τρυφερά μέρη και έπειτα τα κόβουμε όσο πιο ψιλά μπορούμε.
Ανοίγουμε τις αντζούγιες και τους αφαιρούμε το κόκκαλο. Αν θέλουμε, βγάζουμε και από τις ελιές τα κουκούτσια.
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις κομμένες μαραθόριζες και ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε μερικά από τα φιλέτα πορτοκάλι κομμένα στη μέση, το μάραθο ψιλοκομμένο και τις ελιές. Ανακατεύουμε αλατίζοντας και ρίχνοντας ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με το υπόλοιπο πορτοκάλι, τα φιλέτα της αντζούγιας και τα κουκουνάρια.