Ούτε κέικ, ούτε μπισκότο: αφράτα scones
Ο πρωινός ή απογευματινός καφές είναι η καλύτερη αφορμή για ένα σπιτικό, εύκολο παρακαλώ, γλυκό. Σε τούτα εμπιστευόμαστε τυφλά τους πρωτομάστορες του είδους Βρετανούς που, χάρη στo καθιερωμένο τους - τουλάχιστον τους περασμένους δύο αιώνες- afternoon tea, χάρισαν άφθονες ιδέες για μικρά αρτοποιήματα, γλυκά και αλμυρά, ταιριαστά με κρέμες όλων των ειδών, βούτυρο και μαρμελάδες. Τα συνηθέστερα "άγλυκα γλυκίσματα" του απογευματινού τσαγιού είναι τα scones: ούτε κέικ μα ούτε και μπισκότο, ένα γλυκό μεταξύ των δύο, αφράτο, εύκολο, ανοιχτό σε προσμίξεις και πειραματισμούς για να στηθεί ζεστή κουβέντα και γευστικός χορός γύρω από το τραπέζι ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, το τραπεζάκι του σαλονιού.
Για 12 μεγάλα scones χρειαζόμαστε:
- 500 γραμμ. αλεύρι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- μια πρέζα αλάτι
- 100 γραμμ. βούτυρο μαλακό
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- 120 γραμμ. γάλα
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες σε σκόνη
- κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)
Σε ένα μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το βούτυρο. Αν διαθέτουμε μίξερ, το επιστρατεύουμε για καλό και γρήγορο ανακάτεμα, ειδάλλως τα άξια χέρια μας θα ανακατέψουν τα υλικά καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα - αν εδώ δούμε πως το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με μια - δυο κουταλιές γάλα επιπλέον.
Το αλεύρι θα διακρίνεται εύκολα στο μίγμα και η ζύμη που θα προκύψει θα είναι αρκετά πυκνή - αυτό είναι το ζητούμενο. Οι περισσότερες συνταγές περιλαμβάνουν κρέμα γάλακτος που χαρίζει επιπλέον αφρατάδα. Όμως και χωρίς αυτή, μόνο με γάλα και τα γνωστά μας ενισχυτικά (μπέικιν και σόδα), το scone θα είναι εξίσου νόστιμο, αφράτο και λίγο πιο τραγανό. Άλλωστε τα scones προορίζονται κυρίως για βουτιές σε ζεστά ροφήματα, οπότε δεν μας προβληματίζει η μπισκοτένια υφή τους.
Μόλις, λοιπόν, ολοκληρώσουμε το πλάσιμο, προσθέτουμε - αν θέλουμε - μικρά κομμάτια σοκολάτας που θα τα κάνουν πιο σέξυ οπτικά και γευστικά. Απλώνουμε τη ζύμη σε ρηχό μεγάλο πιάτο και την πιέζουμε μέχρι να φτάσει σε πάχος τα 3 εκατοστά. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και μπαίνει στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Μισή ώρα μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ξεσκεπάζουμε και την κόβουμε σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί. Τα μοιράζουμε σε αυτό αφήνοντας αρκετό κενό ανάμεσά τους· θα φουσκώσουν πολύ. Φουρνίζουμε μόλις για 20 λεπτά, στην ίδια θερμοκρασία, ώσπου να ροδίσουν και να θυμίζουν στη όψη τραγανά μπισκότα.
Για το σερβίρισμά τους απαιτείται άφθονη φαντασία και όρεξη: τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με μαρμελάδα ή τα περιλούζουμε με λιωμένη σοκολάτα; Ακόμα και σκέτα, βουτηγμένα σε ζεστό κακάο ή τσάι, θα καθιερωθούν ως το νοστιμότερο γλύκισμα της Κυριακής.