Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μια πασχαλιά για το Πάσχα

του Κώστα Λιονουδάκη Wikiκαλλιέργεια, λουλούδια, πασχαλιά, Πάσχα, πότισμα, κλάδεμα, λίπασμα, μεταφύτευση

Ας γνωρίσουμε την πασχαλιά, το φυτό που είναι συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα και ας στολίσουμε τα βάζα στο πασχαλιάτικο τραπέζι με τα έντονα αρωματικά μωβ λουλούδια του. Άλλωστε στο Πάσχα οφείλει και το όνομά του, καθώς αυτή την εποχή δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία του.

Αναλυτικότερα, η πασχαλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος, που φθάνει τα 4-5 μέτρα με καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και άνθη, που ξεκινούν από το λευκό και το απαλό κίτρινο χρώμα μέχρι το βαθύ μοβ. Η πασχαλιά φυτεύεται μεμονωμένα, είτε σε συστάδες μέσα σε ανθόκηπους, καθώς και σε μπορντούρες ή φράχτες, ενώ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο.

Σχετικά με τη φύτευση και την καλλιέργεια της, θα σας συνιστούσα τα παρακάτω:

  • Φυτέψτε την πασχαλιά σε έδαφος μέσης σύστασης (ακόμη και σε ξηρό έδαφος) που να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφρά αλκαλικό.
  • Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.
  • Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση και δώστε αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν την φυτεύετε για φράκτη, φυτέψτε την ανά δυο μέτρα περίπου.
  • Ποτίστε την πασχαλιά κάθε δυο βδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού.
  • Πραγματοποιήστε ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Γενάρη-Φλεβάρη, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Διατηρήστε το σχήμα στην πασχαλιά χωρίς να πραγματοποιήσετε σύντμηση των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσετε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης σε μια γερασμένη πασχαλιά, κάντε το μέσα στον χειμώνα. 
  • Αφαιρέστε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια μετά το πέρας της ανθοφορίας, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσετε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού. 
  • Αφαιρέστε σχολαστικά  τις παραφυάδες που δημιουργεί το φυτό κατά το τέλος Αυγούστου.
  • Λιπαίνετε δύο φορές ετησίως (στο τέλος του χειμώνα Ιανουάριο – Φεβρουάριο) με πλήρες βιολογικό λίπασμα τύπου 5-7-10 και επανάλάβετε τον Ιούνιο μετά το πέρας της ανθοφορίας.
  • Πολλαπλασιάστε την πασχαλιά με σπόρο, με μοσχεύματα ή με παραφυάδες.

Καλό Πάσχα!

Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'