Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι να τα κάνω τα τυριά;

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςτυρί, κέικ, φέτα

Να 'μαστε, λοιπόν, μετά το Πάσχα, με  τα υπόλοιπα των φαγητών της γιορτής ακόμα να περιφέρονται μες στο ψυγείο. Τι να τα κάνω τόσα τυράκια; Είχα αποφασίσει πως δεν θα μαγειρέψω τίποτα σήμερα, εκτός από την παραδοσιακή γαλόπιτα (δηλαδή γαλατόπιτα) για επιδόρπιο. Τελικά δεν την κράτησα την υπόσχεση προς τον εαυτό μου, ξανά... Διάλεξα στα γρήγορα τα μικρά κομματάκια φέτας - τα κίτρινα θα τα άφηνα για διάφορα τσιμπολογήματα τύπου πρωινό - τα έριξα σε μια λεκανίτσα και κατευθύνθηκα στον πάγκο της κουζίνας. Άναψα τον φούρνο να ζεσταίνεται και ξεκίνησα να φτιάχνω ένα πολύ απλό και γρήγορο αλμυρό κέικ για να συνοδέψει και αυτό το πρωινό τραπέζι! «Και από αύριο δίαιτα», είπα από μέσα μου - μιας και κανείς δεν είχε ξυπνήσει ακόμα - και άρχισα να ανακατεύω...

photo: clementinecuisine.net
photo: clementinecuisine.net
  • 1 μεγάλο κουτί μπύρα
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 250 γρ. φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια (με το χέρι)
  • λίγο αλάτι (ίσως 1 κ.γ. - ανάλογα με το πόσο αλμυρό τυρί θα βάλετε)
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για την επιφάνεια)
  • ελάχιστο ελαιόλαδο (για τη φόρμα)
  • μυρωδικά της αρεσκείας σας

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε την μπύρα, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι, τα μυρωδικά και τέλος τη φέτα, ενώ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ, ή ένα ταψάκι Νο26, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο στην επιφάνειά του και το φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, περίπου μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει ελάχιστα από τα τοιχώματα του ταψιού.

Ξεφουρνίζουμε και μετά από δέκα λεπτά περίπου το βγάζουμε από το ταψί. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα σχαράκι να κρυώσει λίγο - αν προλάβει βέβαια - και το σερβίρουμε κομμένο σε ωραίες φετούλες.

Σημείωση:
Μπορείτε, αν θέλετε, το ίδιο κέικ να το κάνετε με ελιές ή λιαστή ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά (όπως ρίγανη),με τυρί αλλά και χωρίς τυρί.

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'