Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Να χορταίνουν και τα μάτια!

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμελιτζάνες, πιλάφι, κρόκος

Έχω βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια τους είπα. Γι’ αυτό και δεν σας μαγειρεύω. Βαριέμαι τη μονοτονία, βαριέμαι την επανάληψη. Αρκεσθείτε στο ψωμοτύρι γι’ απόψε και αύριο μέρα είναι.  Το αύριο ήρθε σήμερα. Αλλά εν τω μεταξύ είχα γεμίσει τις μπαταρίες μου, διόλου πολυέξοδα. Είδα τη φωτογραφία και μαγεύτηκα: αυτό θέλω να φάω, είπα, αυτό θα φτιάξω με όλο μου το κέφι, απόψε.

Photo: tastewiththeeyes.com
Photo: tastewiththeeyes.com

Πιλάφι με κουκουνάρια και κρόκο

Οι μελιτζάνες

  • 6-8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο για να τις αλείψουμε

Το ρύζι

  • 1 ½ φλυτζ. Ρύζι για πιλάφι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές κουκουνάρι
  • 3 κουταλιές ξανθές σταφίδες
  • 6-7 κλωστές από κρόκο Κοζάνης
  • αλάτι και πιπέρι

Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος στα δύο, τις αλατίζω καλά και τις αφήνω σκεπασμένες σε σουρωτήρι για μισή περίπου ώρα. Τις ξεπλένω καλά στο τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνω ακόμη καλύτερα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Χαρακώνω με ένα μυτερό μαχαίρι τη σάρκα τους μπακλαβαδωτά, τις αλείφω με ελαιόλαδο, αλατίζω-πιπερίζω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς – μέχρι να γίνουν μαλακές και χρυσοκάστανες.

Ετοιμάζω το ρύζι: Ζεσταίνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνω το κουκουνάρι να πάρει χρώμα (ελάχιστα λεπτά απαιτούνται και προσοχή! Γιατί καιγεται πολύ εύκολα). Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω παράμερα. Μαραίνω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια – και αυτά τα βγάζω στραγγιχτά και τα αφήνω μαζί με τα κουκουνάρια.
Ροδίζω το ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ίδιο σκεύος (και με την προσθήκη ελάχιστου ελαιόλαδου αν κρίνω ότι χρειάζεται) και ρίχνω το ρύζι (ξεπλυμμένο και στραγγιγμένο). Τα φέρνω δυο βόλτες ώσπου να γυαλίσει το ρύζι, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι, τον κρόκο. Ανακατεύω κι έπειτα ρίχνω το νερό: καυτό, 3 ποτήρια (ακριβώς το διπλάσιο από την ποσότητα του ρυζιού). Ανακατεύω, κλείνω το καπάκι και το αφήνω ήσυχο για 20 λεπτά περίπου. Ελέγχω στο τέλος της ώρας, ανακατεύω με ένα πιρούνι (πάντα το πιλάφι έτσι), σβήνω τη φωτιά και χωρίς καπάκι, το αφήνω για 10 λεπτά καλυμμένο με μια καθαρή λινή πετσέτα.

Επιστρατεύω την επιδεξιότητα των χεριών μου στο σερβίρισμα: Κάτω οι μελιτζάνες κι από πάνω το ρύζι πασπαλισμένο με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το κοκουνάρι.


[Διασκευή από συνταγή στο An Edible Mosaic: Middle Eastern Fare with Extraordinary Flair, Faith Gorsky, Tuttle Publishing]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'