Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα μαγιάτικη για πικ νικ στην εξοχή

της Μαρίας Βασιλοπούλου-Κοντογεώργη Συνταγέςτάρτα, ντομάτες, κρεμμύδια

Πρωτομαγιά αύριο  λοιπόν μέ ένα ποτηράκι παγωμένο ροζέ κρασί και μια διαφορετική ανοιξιάτικη τάρτα! Την θεωρώ προάγγελο της σταθερής καλοκαιρίας γιατί γίνεται με τις πρώτες ντομάτες που μόλις εμφανίστηκαν.  Συμπληρώνεται  μέ μπόλικα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ωραία ελληνική γραβιέρα, φρέσκο φινόκιο η άνιθο και μουστάρδα dijon τόσο καυτερή όσο τήν αντέχουμε και μας  αρέσει.


Ωραίες μυρωδιές και γεύσεις απίθανες γιά το πικ νικ στά πράσινα λειβάδια και στους μαγευτικούς ολάνθιστους αυτήν τήν εποχή, αγρούς & κήπους!
Η τάρτα ειναι δροσερή, ελαφριά, γευστική: τρώγεται και κρύα τήν επομένη ημέρα, γι’ άυτό ετοιμάστε την από την προηγούμενη μέρα γιά νά εισαστε έτοιμοι για την εκδρομή!

  • 4 μεγάλες κόκκινες τομάτες
  • 4 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1 φλυτζάνι χοντροτριμμένο τυρί (μια γραβιέρα αγελαδινή)
  • 4 κουταλιές τής σούπας dijon μουστάρδα (μέτρια η όσο καυτερή εσείς θέλετε)
  •    ωραία ειναι και η ελληνική μουστάρδα τής ΑΜΑΝΙΤΑ μέ εσπεριδοειδή
  • 1 καλή ποσότητα ψιλοκομμένο φρέσκο φινόκιο (εάν δέν έχετε μπορεί νά είναι άνιθος)
  •    λίγο αλάτι (προτιμάμε τό θαλασσινό) & φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι   γιά γεύση
  •    λίγο ελαιόλαδο γιά τό τηγάνι & λίγες σταγόνες γιά τό τέλος πάνω από τίς τομάτες
  • Ζυμάρι γιά τήν τάρτα γιά μιά ταρτιέρα 30/33cm( ή κάνουμε δικό μας
  • φύλλο η παίρνουμε ένα πακέτο έτοιμη ζύμη)


Προετοιμασία:Προθερμαίνουμε τόν φούρνο στούς 175C.
Ετοιμασία: Κόβουμε τίς τομάτες λεπτές ροδέλλες και τις βάζουμε πάνω σέ αποροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν καλά.


Λεπτοκόβουμε τά κρεμμύδια μας & τά χρυσίζουμε ελαφρά στό τηγάνι μέ λίγο ελαιόλαδο.


Βάζουμε τό ανοιγμένο φύλλο στήν ταρτιέρα μας & τό εφαρμόζουμε καλά.
Μετά απλώνουμε επάνω τήν μουστάρδα.


Από επάνω ρίχνουμε τά 3/4 τού φλυτζανιού τριμμένο τυράκι, τα κρεμμύδια & τέλος πασπαλίζουμε μέ τό φινόκιο η τόν άνιθο.

Αλάτι & πιπέρι πολύ λίγο γιά γεύση (μπορείτε νά μην βάλετε καθόλου γιατί και η γραβιέρα είναι αλατισμένη και η μουστάρδα ειναι καυτερή.) Στο τέλος τοποθετούμε τιςροδέλλες από τίς τομάτες με κυκλική φορά.


Διπλώνουμε επάνω από τις τομάτες το περισσευούμενο φύλλο & στό κενό πού δημιουργείται στή μέση ρίχνουμε όσο τριμμένο τυράκι μας έχει μείνει. Γιά τό τέλος λίγες σταγόνες ελαιόλαδου από πάνω.


Βάζουμε τήν τάρτα στόν φούρνο.Τήν ψήνουμε γιά 35 μέ 40 λεπτά περίπου, έως ότου οι τομάτες έχουν ψηθεί και η ζύμη έχει ροδίσει και ξεκολλάει από τά τοιχώματα.
Περιμένετε νά κρυώσει πρίν τή κόψετε και την σερβίρετε.


Εάν είσαστε σπίτι και όχι εκδρομή  μπορείτε νά συνοδεύσετε την τάρτα με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα. Διάφορα φύλλα σαλάτας, μαρουλάκια σγουρά, μπέιμπυ σπανάκι, ρόκα & αβοκάντο με μια απλή βινεγκρέτ. Από πάνω προσθέτουμε λίγο μανούρι ψημένο η ζεστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'