Σοκολατένιο σύννεφο
Είναι το απόλυτο σοκολατένιο γλυκό. Το περιέλαβε ο πρόωρα χαμένος Richard Sax στο βιβλίο του “Κλασικά Σπιτικά Γλυκά” (Classic Home Desserts) του 1994 και το έκανε το απόλυτο χιτ μεταξύ των απανταχού σοκολατομανών. Είναι ένα πολύ πλούσιο κέικ χωρίς αλεύρι που μόλις βγαίνει από τον φούρνο καταρρέει στο κέντρο του δημιουργώντας έναν «κρατήρα». Αυτός ο κρατήρας γεμίζει με χτυπημένη κρέμα και πασπαλίζεται με κακάο για να σερβιριστεί. Το όνομα του, ποιητικότατο: Σοκολατένιο σύννεφο. Και η γεύση του; Ακριβώς όπως την περιγράφει ο Sax: «Στην αρχή ένταση, μετά ανακούφιση. Σε κάθε μπουκιά»!
Σοκολατένιο σύννεφο του Richard Sax
- 230 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα
- 115 γρ. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια
- 6 μεγάλα αυγά, τα δυο ολόκληρα, τα 4 χωρισμένοι οι κρόκοι από το ασπράδι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 κουταλιές κονιάκ
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη
- ξύσμα πορτοκαλιού (ο Sax προτείνει εκχύλισμα βανίλιας, αλλά προτιμώ το πορτοκάλι)
- κακάο χωρίς ζάχαρη για πασπάλισμα
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενα τοιχώματα. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί (ένα μπολ πάνω από κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Μόλις λιώσει, την τραβάτε από τη φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο χτυπώντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα 2 ολόκληρα αυγά και τους 4 κρόκους με την μισή ζάχαρη, απλώς να ανακατευτούν. Σιγά - σιγά και χτυπώντας τα ανακατεύετε στην χλιαρή σοκολάτα. Ανακατέψτε και το κονιάκ και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Σε άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν. Σταδιακά προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να φτιάξετε μια όχι ιδιαίτερα σφιχτή μαρέγκα. Ανακατέψτε λίγη από την μαρέγκα με το μίγμα της σοκολάτας για να μαλακώσει και μετά πολύ προσεκτικά ενσωματώστε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Αδειάστε το μίγμα στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε το κέικ μέχρι να φουσκώσει και να αρχίσει να κάνει ρωγμές και το κέντρο του να μην είναι ασταθές, περίπου 35-40 λεπτά. Αφήστε το κέικ να κρυώσει και θα δείτε το κέντρο του σιγά-σιγά να καταρρέει δημιουργώντας έναν κρατήρα.
Όταν πρόκειται να το σερβίρετε, ανοίξτε και τραβήξτε τα πλαϊνά της φόρμας. Χτυπήστε την κρέμα να γίνει παχύρρευστη, αλλά όχι σφιχτή σαντιγί, και ανακατέψτε το ξύσμα του πορτοκαλιού. Γεμίστε με την κρέμα τον κρατήρα, κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι και αφεθείτε να νιώσετε «την ένταση και στη συνέχει την ανακούφιση».
Είναι βέβαιο ότι θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές!