Κολοκύθια τούμπανα, κουκιά μαγειρεμένα
Κάθε εποχή έχει τα δικά της λαδερά. Τούτο τον καιρό κοντεύουν να ξεπεράσουν τα κουκιά και πρωτοφαίνονται τα κολοκύθια - λίγα από το ένα, λίγα από το άλλο και έτοιμο το φαγητό μας.
Υλικά
- ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ένα μικρό φρέσκο σκόρδο
- μισό κιλό φρέσκα μικρά κουκιά
- δύο καρότα
- δύο πατάτες
- ένα ποτηράκι του κρασιού ούζο
- 3-4 κολοκύθια μικρά και τριζάτα (φρέσκα)
- ένα ματσάκι άνηθο
- λίγο φρέσκο δυόσμο
- 4 λεμόνια
- δύο κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ή σε πλακερό ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα άσπρα μέρη από τα φρέσκα κερμμυδάκια μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν σοτάρουμε για λίγο τα κουκιά, τις πατατούλες κομμένες σε τέταρτα, τα καρότα κομμένα σε στρογγυλές φέτες και στο τέλος ρίχνουμε τα πράσινα μέρη των κρεμμυδιών μαζί με το φρέσκο σκόρδο. Σβήνουμε το το ούζο.
Προσθέτουμε αμέσως δύο φλιτζάνια καυτό νερό ή τόσο ώστε να μισοσκεπάσει τα λαχανικά. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε για δεκαπέντε λεπτά σε σιγανή φωτιά. Κόβουμε τα κολοκύθια σε μακρόστενα, χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε από πάνω και συνεχίζουμε το μαγείρεμα πάντα σε χαμηλή φωτιά για άλλα δεκαπέντε λεπτά σκεπάζοντας την κατσαρόλα μας.
Στίβουμε τα λεμόνια, αναλύουμε στον χυμό τους το κορν φλάουρ και ρίχνουμε τον χυμό στο φαγητό. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για δύο λεπτά και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε στο τέλος τον ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο.
Το λαδερό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα και συνοδεύεται πολύ ωραία με καλή φέτα και ζεστό, ζυμαρένιο ψωμάκι.
[Η κυρία Μαρία Βασιλοπούλου-Κοντογεώργη είναι φίλη bostanistas]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η αποδόμηση της κολοκυθόπιτας
- Στο φως των μισοφέγγαρων
- Κουκιά ξερά στο φούρνο, όπως στην Κάσο
- Η μεταμόρφωση των αδικημένων
- Τηγανίτες από κήπο: με κολοκύθια και μυρωδικά
- Η κατάκτηση του κολοκυθοκεφτέ
- Προσοχή, κουκιά!
- Τα κρητικά: κουκιά με πατάτες και άρωμα άγριου μάραθου
- Μελιτζανοκεφτέδες με σάλτσα ντομάτας
- Κολοκυθοτυρόπιτα για ξαφνικές επισκέψεις
- Απ' την Ισπανία στην Τζια: στραπατσάδα πράσινη
- Τα κρητικά: κουκιά και αρακάς με αγριομάραθα
- Γεμιστά κολοκύθια με αυγολέμονο, δοκιμάσατε;
- Παρμιτζάνα με κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας: το παστίτσιο των λαχανικών
- Τα κρητικά: κουκιά ξερά με άρωμα δυόσμου