Δείξε μου τη σούπα σου...
... να σου πω ποιος είσαι! Έχει καλοκαιριάσει και έχεις καλέσει φίλους στο μπαλκόνι. Έτσι, γιατί είσαι αγαπησιάρης. Και δεν υπάρχει ίχνος αλκοόλης στα ντουλάπια σου.
Σούπα / κοκτέιλ λαχανικών (για 5 άτομα)
Σερβίρεται σε ποτήρι - ή σε μπολ αν θέλετε να θυμίζει το πρώτο. Και αρκετά παγάκια για το δεύτερο.
Υλικά:
- ½ κιλό πατζάρια βρασμένα από χτες
- 5 κούπες νερό απ' τα παντζάρια που 'χετε κρατήσει από χτες (κολπάκι αντί κύβου λαχανικών)
- 5 - 6 σύκα (τα πλένετε σε κρύο νερό αφού τα ξεφλουδίσετε)
- ό,τι πράσινο σας έχει ξεμείνει απ' την εβδομάδα (π.χ. λεμονόχορτο - εγώ παραλίγο να βάλω και μια κάμπια μέσα, έτσι, για το χρώμα)
- ginger (εγώ δεν έβαλα γιατί το έχασα στο σούπερ μάρκετ αλλά του πάει)
- φύλλα μέντας (εγώ έβαλα καμιά 10αριά – δώρo της Daphnis and Chloe (κάθε εβδομάδα που βρίσκομαι στη μυρωδάτη αποθήκη τους στην Ακρόπολη, μου τα μοιράζουν)
- ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο (ή με κανένα άλλο καλό ελληνικό)
Προετοιμασία:
- Βάζετε λίγη Μπιγιονσέ (τα χορευτικά)
- Ψιλοκόβετε ελαφρώς πατζάρια, σύκα, λεμονόχορτο
- Πετάτε μέσα τις μέντες
- Ανακατεύετε με το blender για 10′ όλα τα υλικά till tender
- Τα μελώνετε
- Προσθέτετε μέλι (με το ένστικτο)
Κάπου εδώ τα λαχανικά έχουν αρχίσει να ''χυμώνουν''. Συνθλίψτε άφοβα μέχρι να επιτευχθεί η μαζοποίηση (συνεχίστε το ανακάτεμα για να πετύχετε τη βελουτέ κρεμώδη υφή που συνήθως έχουν οι σούπες).
Υ.Γ.: Είμαι λάτρης του χειροκίνητου αλλά εδώ χρειάζεστε τεχνολογία. Συνθλίβετε τα λαχανικά με food processor ή θερμομίξ που έκανε θραύση στις επιδείξεις τάπερ της μαμάς μου.
Υ.Γ.2: Η συνταγή δεν είναι το παν. Η μαεστρία όμως είναι. Για πιο πηχτό λουκ, δώστε πυρ στη φαντασία που διαθέτετε.
[Η Μαρία Πασσαριβάκη είναι φίλη bostanistas]