Για κρασί και «μπίρι-μπίρι» σπίτι μου
Ήδη καθόμαστε στη βεράντα, απλώνουμε τα πόδια μας ως τα κάγκελα, χαζεύουμε το φεγγάρι για λίγο, μέχρι να φύγει η σκόνη της μέρας και ν' αρχίσουμε να μιλάμε. Να λυθεί η γλώσσα. Αστειάκια, πειράγματα, περιγραφές, εξομολογήσεις. Μ' αυτή τη σειρά. Κάποια απ' όλες μας φέρνει από την κουζίνα, ποτήρια, το παγωμένο κρασί και τα μπατόν σαλέ που' χα φουρνίσει στα γρήγορα το πρωί, προτού φύγω για το γραφείο.
- 1 κούπα βούτυρο λιωμένο σε κατσαρολάκι
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κούπας τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
- 2 αυγά (το 1 ασπράδι για να αλείψουμε πριν το φούρνισμα)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 ποτήρι του κρασιού νερό – και λίγο περισσότερο, μέχρι να έχουμε μαλακή και ελαστική ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά μαζί και εκεί αδειάζουμε το βούτυρο, ζεστό ακόμα, τα αυγά και στο τέλος το νερό.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μόλις η ζύμη είναι αρκετά ελαστική την ανοίγουμε ώσπου να αποκτήσει πάχος ίσο με μισό δάχτυλο. Την κόβουμε με κουπ - πατ (τα αστεράκια είναι τα αγαπημένα μου!) και αλείφουμε τα ζυμαράκια με αυγό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς το πολύ για 15', μέχρι να ροδίσουν.
[Η Πάολα Τζιούστι είναι φίλη bostanistas]