Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κολοκυθανθοί γλυκόξινοι

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκολοκυθανθοί, κρητική κουζίνα

Η συνταγή που θα διαβάσετε είναι από το εστιατόριο Νυκτερίδα. Ετοιμάζοντας τα καλοκαιρινά μενού (επειδή είναι βασική πολιτική του εστιατορίου και του ιδιοκτήτη Χαράλαμπου Μαστορίδη να χρησιμοποιούνται υλικά εποχής) σκέφτηκα ότι αυτή τη συνταγή θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Πρώτον επειδή είναι πολύ εύκολη και κυρίως επειδή σαν πιάτο είναι πολύ ιδιαίτερο. Για σήμερα λοιπόν σας έχω μια παραλλαγή των κολοκυθανθών με κρητική αύρα και γλυκόξινη γεύση.

Γενικότερα τα γλυκόξινα πιάτα δεν προέρχονται από την κουζίνα των Κινέζων, που ίσως οι περισσότεροι πιστεύουμε, αλλά έχουν αρχαιοελληνικές ρίζες. Μερικά από τα πιάτα της αρχαίας ελληνικής κουζίνας ήταν χοιρινό με δαμάσκηνα, πανσέτα χοιρινού με σάλτσα από μέλι, θυμάρι και ξύδι, ξιφίας με σάλτσα από μούρα ή μπακαλιάρος σε σάλτσα από πετιμέζι. Στην Κρήτη το πιο συνηθισμένο πάντρεμα αλμυρού και γλυκού είναι φυσικά τα καλιτσουνάκια με xανιώτικη ξινομυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι από πάνω, η σφακιανή πίτα ή απλά ένα κομμάτι γραβιέρα με μέλι. Σε κάποιες περιοχές, όταν βράσουν κρέας αρνίσιο, την επομένη που είναι πια κρύο, το τρώνε με μέλι από πάνω! Οι κολοκυθανθοί είναι στα φόρτε τους αυτή την εποχή και θα τους βρείτε σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν τώρα έχετε φυτέψει κολοκυθιές, να θυμάστε ότι πρέπει να τους μαζέψετε νωρίς το πρωί, όσο είναι ακόμη ανοιχτοί και μπορείτε να τους γεμίσετε. Ευχαριστώ τον Χαράλαμπο Μαστορίδη για τη συνταγή και τον σεφ Χρήστο Πετράκη για την ετοιμασία της και κυρίως για την υπομονή του μέχρι να τραβήξουμε τη σωστή φωτογραφία!

Κολοκυθανθοί με μυζήθρα, φρέσκο δυόσμο και γλυκό κυδώνι

Υλικά

  • 10 κολοκυθανθούς
  • 250 γρ. μυζήθρα καλά στραγγισμένη
  • λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • λίγο αλάτι

Για το πανάρισμα

  • λίγο αλεύρι
  • ένα αυγό χτυπημένο
  • φρυγανιά
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • γλυκό κυδώνι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό κουταλιού σας αρέσει

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τον δυόσμο και το αλάτι. Γεμίζουμε τους κολοκυθανθούς και τους ασφαλίζουμε κλείνοντας τις 4 άκρες προσεκτικά για να μη σπάσουν. Τους πανάρουμε βάζοντάς τους πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά απ' όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με το γλυκό κυδώνι από πάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'