Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μετεκλογικό τουρλού, ενισχυμένο με τυριά

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςλαχανικά, φέτα, μπριάμ

Αυτό το τόσο καλοκαιρινό και δροσερό φαγάκι διάλεξα για την καυτή - από κάθε άποψη, κλιματολογική και μη - επομένη ημέρα των εκλογών. Και επειδή συμβιώνω με τρεις άντρες που λατρεύουν τα μαθηματικά, τα ποσοστά και τις πλάκες, μου μετέτρεψαν τα υλικά σε εκλογικά αποτελέσματα. Μοιάζει με “πολυποίκιλο”, όπως ονομάζει η αστική οικογένεια του άντρα μου το μπριάμ ή τουρλού, όμως γίνεται στον φούρνο. Το μάτι μας κλείνει το μπαλσάμικο, η κεφαλογραβιέρα και, τέλος, η φέτα που τρίβεται από πάνω το τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος. Όταν “κλέβω”, τηγανίζω ελαφρά τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και καραμελώνω τα κρεμμύδια με μαύρη ζάχαρη και κόκα - κόλα. Προσθέτω επίσης δύο μεγάλες και χορταστικές κουταλιές κέτσαπ στον αγνό και ολόφρεσκο ντοματοπολτό. Όταν δεν “κλέβω”, φτιάχνω ένα ελαφρύ και δροσερό καλοκαιρινό φαγητό που βαραίνει και παχαίνει περισσότερο από το μπριάμ λόγω των τυριών.

Καλοκαιρινό και μετεκλογικό

  • μελιτζάνες φλάσκες 10% - δίνουν 2
  • κολοκύθια μέτρια 10 % - δίνουν 2
  • πράσινες πιπεριές 10% - δίνουν 2
  • κόκκινες πιπεριές 5% - δίνουν 1
  • κίτρινες πιπεριές 5% - δίνουν 1
  • κρεμμύδια μεγάλα ξερά 15% - δίνουν 3
  • μανιτάρια πλευρώτους 30% - δίνουν 6
  • ντομάτες 15% - δίνουν 3

Το εκλογικό αποτέλεσμα συμπληρώνουν :

  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
  • 1 κούπα ντοματοπολτός
  • 1 κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρίγανη
  • ½ κιλό φέτα και ένα ματσάκι μαϊντανός

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ριγέ τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μέτριες στρογγυλές φέτες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μισή περίπου ώρα για να ξεπικρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια επίσης σε φέτες, τις πιπεριές σε τετράγωνα και τα μανιτάρια στα δύο ή στα τέσσερα. Όταν τα λαχανικά μας θα είναι πλυμένα, κομμένα και καθ' όλα έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιρέξ. Αφού ανακατέψουμε καλά το λάδι, το μπαλσάμικο, τον ντοματοπολτό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη, τα ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά.

Προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά ώστε να χαϊδευτούν όλα τα λαχανικά με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις απλώνουμε από πάνω. Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο, στους 180° C για 3/4 περίπου μέχρι να μελώσουν και να ροδοψηθούν. Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε από πάνω με την τριμμένη φέτα και το ξαναβάζουμε στο φούρνο.

Όταν θα το βγάλουμε, μετά από 10-12΄, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό που, ως άξιοι bostanistas, έχουμε μόλις κόψει από τη γλάστρα μας και το προσφέρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'