Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αφορμές για χαρά και τα συνοδευτικά τους

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκοτόπουλο, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές

“La vie dans la campagne”: αυτός ήταν ο τίτλος του φετινού πάρτι των κουμπάρων. Αυτή την ονομασία έχουμε δώσει στην ετήσια γιορτή που εδώ και δεκαπέντε χρόνια μας καλούν ανελλιπώς οι κουμπάροι μας, η Τίνα και ο Γιώργος, την ημέρα της επετείου των γάμων τους. Εγώ μαζί με την συγκουμπάρα μου Ειρήνη είμαστε οι “υψηλοί καλεσμένοι”, γιατί εμείς τους παντρέψαμε. Έτσι, τουλάχιστον, θέλω να πιστεύω λόγω ματαιοδοξίας. Από εκεί και πέρα, οι κουμπαριές είναι πολλές και διασταυρούμενες. Ο Δημήτρης και ο Μπάμπης βάφτισε την Ελένη, την κόρη τους, η Ειρήνη τον Κωστή, τον γιο τους, οι ίδιοι το παιδί του αδερφού της Τίνας, η Τίνα την κόρη του Φίλιου και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα είναι ότι μαζευόμαστε καμιά εικοσαριά άτομα τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται (όλο και κάποιος γεννάει, κάποιος παντρεύεται ή ξαναπαντρεύεται, πού και πού έχουμε και guest stars κλπ). Το πάρτι έχει θέμα - έκπληξη κάθε χρόνο και η προετοιμασία του διαρκεί αρκετό καιρό. Τα φαγητά επιλέγονται με προσοχή ώστε να ολοκληρώνουν το τελικό μενού το οποίο πρέπει να αποδίδει σαφώς το θέμα που έχει επιλεγεί για την κάθε χρονιά και οι δοκιμές που γίνονται πριν "κλειδώσει" το τελικό αποτέλεσμα είναι άπειρες.

Φέτος, το θέμα ήταν «η ζωή στην εξοχή» γι' αυτό και επέλεξαν το Milias Camps Village στον Παρνασσό για να γιορτάσουν αντί του σπιτιού τους. Η “υπερπαραγωγή” που οργάνωσαν είχε επιπλέον υποχρεώσεις και άπειρο κουβάλημα, ο εορτασμός, όμως, ήταν τριήμερος και διασκεδάσαμε όλοι πάρα πολύ, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών τα οποία για πρώτη χρονιά συμμετείχαν. Το χωριάτικο κοτόπουλο με μπέικον, πιπεριές και μανιτάρια ήταν το κυρίως πιάτο που κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση. Δεν έλειψε, βέβαια, η σούπα, το ζυμωτό ψωμί, αλλά και οι σαλάτες με λαχανικά από το μποστάνι, τα “αυγά από αληθινή κότα αλανιάρα”, οι φράουλες σε καλαθάκια, όλα αυτά, δηλαδή, που δίνουν το γαστριμαργικό στίγμα της ζωής στην εξοχή. Αυτά μαζί με όλο το ντεκόρ του χώρου που συμπεριελάμβανε καρό κορδελάκια, τυπωμένο μενού, χαρτοπετσέτες αναλόγου αποχρώσεως, μια γιγαντοαφίσα με το ζευγάρι σε τρυφερή στιγμή και μπλουζάκια για τους κουμπαροσυνδαιτημόνες που συνέθεταν την πρόταση Γιώργος + Τίνα = LOVE FOR EVER. Έτσι, για να σας δώσω μια εικόνα ώστε να καταλάβετε πόσο πολύ γελάσαμε το τριήμερο που μας πέρασε!

Κοτόπουλο με μπέικον, μανιτάρια και πιπεριές

  • 8 μπούτια από κοτόπουλο ή ένα κοτόπουλο, γύρω στα δύο κιλά τουλάχιστον, κομμένο σε μερίδες
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 10 - 12 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 12-15 φέτες μπέικον
  • 20 μέτρια μανιτάρια λευκά
  • ½ κούπα κόκκινο κρασί
  • 3 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 300 γραμμ. χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • ½ ματσάκι μαΐντανό

Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Σε ένα μεγάλο μαντεμένιο - κατά προτίμηση - βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το λάδι να κάψει. Σοτάρουμε το κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές και το βγάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα, τις πιπεριές χοντροκομμένες και τα μανιτάρια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και περιχύνουμε από πάνω το κρασί τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό ντομάτας.

Photo: thesecondpancake@Flickr
Photo: thesecondpancake@Flickr

Προσθέτουμε τον πελτέ, το ξύδι, τη ζάχαρη την πιπερίτσα, το αλάτι και το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά, μια ώρα περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερό το κοτόπουλο και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Μεταφέρουμε το φαγητό σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εμείς, στο πάρτι των κουμπάρων το φάγαμε με συνοδεία πουρέ με βούτυρο τρούφας. Υποθέτω, πάντως, ότι και με ρύζι μπασμάτι ή πένες θα ταιριάζει τέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'