Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα πικάντικα: καλαβρέζικη τάρτα με ντομάτες και τυρί

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςτάρτα, Καλαβρία, ντομάτες, γραβιέρα, πιπεριές

Η ζύμη της χωριάτικης αυτής τάρτας περιέχει κρασί, αβγά, λαρδί και τριμμένο τυρί. Κριτσανιστή σαν μπισκότο η κρούστα, συμπληρώνεται με ντομάτα και καυτερή πιπεριά. Θα την φάτε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό μπουφέ - μεσημεριανό ή βραδινό. Pizzulata, στη διάλεκτο της Καλαβρίας, σημαίνει "τσιμπημένη με τα δάχτυλα", από τον τρόπο με τον οποίο η ζύμη απλώνεται στο ταψί. Συνήθως χρησιμοποιώ ντοματίνια, γιατί έχουν καλύτερη όψη. Όμως και με φέτες ντομάτα γίνεται μια χαρά.

Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com
Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com

Υλικά (για 4 άτομα)

Για την κρούστα:

  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 1 ½ φλιτζάνι για όλες τις χρήσεις και ένα φλιτζάνι ολικής
  • 1 ½ φλιτζάνι σκληρή γραβιέρα, τριμμένη
  • ½ -1 κουτάλι γλυκού πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 120 γραμμ. λαρδί (χοιρινό λίπος) ή ½ φλιτζάνι ανάμικτο ελαιόλαδο με λαρδί ή βούτυρο
  • ¼ φλιτζανιού κρασί λευκό ή περισσότερο
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Για τη γέμιση:

  • 400 γραμμ. περίπου ντοματίνια (όχι πολύ μικρά), ή 1-2 ντομάτες σφιχτές και γινωμένες, σε φέτες
  • 2-3 πιπεριές πράσινες καυτερές, δίχως τα σπόρια, ψιλοκομμένες
  • αλάτι χοντρό, κατά προτίμηση ακατέργαστο, των βράχων

Σε μίξερ βάλτε το αλεύρι, το τυρί, το πιπέρι, το λαρδί, το κρασί και τα αυγά - φυλάξτε 2 κουτ. αυγό για να αλείψετε τη ζύμη - και δουλέψτε βιαστικά, προσθέτοντας 1-2 κουτ. σούπας νερό, αν χρειάζεται, για να πάρετε απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρά. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε 30 λεπτά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ντύστε με λαδόχαρτο ταcί ή λαμαρίνα 28 x 35 εκατοστών.

Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί τεντώνοντας και απλώνοντας με βρεγμένα δάχτυλα, να γεμίσει όλο το ταψί. Αλείψτε την επιφάνεια με το αυγό που φυλάξατε. Κόψτε τα ντοματίνια οριζόντια στη μέση και τοποθετήστε τα πάνω στη ζύμη, εναλλάσσοντας ένα με την κομμένη μεριά προς τα πάνω, ένα προς τα κάτω. Αν χρησιμοποιείτε ντομάτες μεγάλες, καλύψτε τη ζύμη με τις φέτες.

Από πάνω σκορπίστε τις πιπεριές, πιέζοντας ντομάτες και πιπεριές να κολλήσουν στη ζύμη. Πασπαλίστε με αλάτι και ψήστε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι η κρούστα να ροδίσει και οι ντομάτες να ζαρώσουν και να καψαλιστούν ελαφρά. Αν θέλετε, μετεφέρετε μερικά λεπτά κάτω από το γκριλ.

Βγάλτε από το ταψί και αφήστε σε σχάρα να κρυώσει λίγο. Κόψτε και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

(Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα πικάντικα, εκδ. Πατάκη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'