Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: αρνάκι στη λαδόκολλα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςαρνί, στακοβούτυρο, φούρνος, πιπεριές, πράσο, κρητική κουζίνα

Το κατσίκι και το αρνί το τρώμε πολύ στην Κρήτη. Άλλωστε είναι το φαγητό που σερβίρουμε στους γάμους και τις βαπτίσεις, αρνί με χωριάτικο κοτόπουλο βραστό και το πιλάφι που βράζει στο ζωμό τους και είναι πεντανόστιμο. Απ' όλες τις συνταγές για αρνί ή κατσίκι, η αγαπημένη μου είναι το αντικριστό. Θέλει πολύ μαστοριά για να γίνει και φυσικά πολύ χρόνο αφού το αρνί τεμαχίζεται σε τέσσερα κομμάτια, προστίθεται αλάτι και τοποθετείται περιμετρικά μιας μεγάλης φωτιάς για ώρες. Το αντικριστό το μάθαμε από τους βοσκούς στον Ψηλορείτη και τις Μαδάρες που έψηναν το κρέας τους με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η συνταγή που θα διαβάσετε είναι ένα πάντρεμα του νου μου για κάτι πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό με άρωμα Κρήτης, φυσικά, αφού το στακοβούτυρο του δίνει μια υπέροχη γεύση. Χωρίς πολλά μπαχαρικά, μόνο πιπέρι και τη μυρουδιά των λαχανικών που το συνοδεύουν, το τύλιξα σ’ ένα κομμάτι χαρτί και στον φούρνο. Επειδή όμως πρέπει όλα να τα εκμεταλλευόμαστε διατροφικά, σας προτείνω να ξεβράσετε το αρνί για ένα μισάωρο και στον ζωμό, αφού τον σουρώσετε, βράστε μακαρόνια, έτσι για ζέσταμα, μέχρι να ψηθεί το αρνάκι στη λαδόκολλα!

Αρνί στη λαδόκολλα με πολύχρωμες πιπεριές, πράσα και στακοβούτυρο

  • 1 ½ κιλό αρνί μπροστινό κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 4 πράσα μόνο το λευκό μέρος
  • 1 λάιμ κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 γεμάτες κουταλιές στακοβούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα με νερό ξεβράζουμε το αρνί αφαιρώντας τον αφρό που μαζεύεται από πάνω.  Σ’ ένα ταψί απλώνουμε δυο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας, το ένα οριζόντια και το άλλο κάθετα.

Στη μέση ακριβώς βάζουμε το αρνί και τα λαχανικά μας. Από πάνω το στακοβούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό. Δένουμε καλά τη λαδόκολλα με έναν σπάγκο μαγειρικής και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'