Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σολομός: μεταξύ δίαιτας και χαράς

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσολομός, τζίντζερ, μέλι, μαύρη ζάχαρη

Αν καταφέρνετε (και αντέχει το πορτοφόλι σας) να βρίσκετε φρέσκο μεγάλο ψάρι αυτές τις εποχές, με γεια σας και χαρά σας. Όμως, τα επονομαζόμενα τουβλάκια σολομού έχουν σώσει σπίτια, καθώς φαίνεται, και δεν αναφέρομαι μόνο σ’ εκείνα των μεγάλων - τεράστιων πολυκαταστημάτων που κατηγορούνται για διάφορα (κυρίως απορρόφηση βαρέων μετάλλων). Με υψηλότερη μεν τιμή αλλά με τεράστια διαφορά σε γεύση και καθαρότητα συστατικών, βρίσκει κανείς στα μπακάλικα με βιολογικά κατεψυγμένο σολομό πρώτης τάξεως.

Φωτό: howsweeteats.com
Φωτό: howsweeteats.com

Γλυκοκαυτερός σολομός με πράσινα κρεμμυδάκια

  • 700 gr. ωμό σολομό
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας σόγια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 1 κουταλιά ξυσμένο / τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ο τρίφτης του κρεμμυδιού στην λεπτότερή του πλευρά βολεύει)
  • 1-2 κουταλιές σουσάμι 
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Για το τελικό γλασάρισμα

  • ¼ φλιτζ. μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού σόγια
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • λίγο επιπλέον σουσάμι

Σε ένα σκεύος που να χωράει τον σολομό ετοιμάζω τη μαρινάδα: ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, σόγια, σκόρδο, τζίντζερ, ξύδι, μαύρη ζάχαρη. Πολύ καλό ανακάτεμα. Βουτάω τον σολομό και τον αφήνω μέσα στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
Ανάβω το γκριλ του φούρνου. Απλώνω αλουμινόχαρο ή χαρτί φούρνου μέσα σ' ένα πυρέξ και το τοποθετώ ακριβώς κάτω από τη σχάρα του φούρνου που θα χρησιμοποιήσω: έτσι ό,τι στάζει από τον σολομό που θα ψήνεται θα μαζεύεται στο “φοδραρισμένο” πυρέξ – δεν θα καίγεται, δεν θα καπνίζει, δεν θα λερώνει.

Μεταφέρω τον σολομό από τη μαρινάδα του κατευθείαν στη σχάρα κάτω από το γκριλ. Λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνω μέχρι ν' αρχίσει να σφίγγει η σάρκα του, περίπου ένα 10 - 15λεπτο. Μην το παραψήσετε, χάνει κάθε άρωμα.

Φωτό: howsweeteats.com
Φωτό: howsweeteats.com

Όσο ψήνεται, ετοιμάζω το γλάσο αναμειγνύοντας καλά τα υλικά του, μέλι, τζίντζερ, σόγια, σησαμέλαιο, σουσάμι. Μόλις βγάλω το ψάρι από τον φούρνο, πασπαλίζω σουσάμι, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και “γυαλίζω” με κουταλιές από το γλάσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'