Τρεβλοφάι πηλιορείτικο
Μου γίνονται εμμονή τα φυτά που βρίσκονται δίπλα μας σε αφθονία και είναι βρώσιμα. Αν είναι και περιφρονημένα, ακόμη καλύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τρέβλα ή γλυστρίδα ή αντράκλα. Στο προηγούμενο άρθρο μου έγραψα γι’ αυτές τις φτωχούλες του… μπαξέ. Σήμερα θα σας προτείνω ένα γρήγορο φαγητό (fast food), ώστε αφενός μεν να αξιοποιήσετε αρκετή ποσότητα από το ζιζάνιο και αφετέρου να βελτιώσετε την υγεία σας καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα ω3 (comfort food).
Ας υποθέσουμε ότι γυρνάτε από το θαλασσινό σας μπάνιο και θέλετε να φάτε κάτι σε 15 λεπτά. Θα χρειαστείτε:
Υλικά
- 2 μάτσα τρέβλες
- μισή θηλιά λουκάνικο
- ελαιόλαδο
- τριμμένη ντομάτα
- μια σπέντζα (καυτερή πιπεριά)
- 1 ποτήρι τσίπουρο (από το καλό) χωρίς γλυκάνισο
Παρασκευή
Βάζουμε το τσίπουρο σε κολονάτο ποτήρι με 3 παγάκια. Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια 1 εκατοστού και τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Πίνουμε μια γουλιά τσίπουρο μέχρι να τηγανιστεί ελαφρά το λουκάνικο και από τις δυο μεριές. Αποσύρουμε το λουκάνικο και στο λάδι του τηγανιού ρίχνουμε τις τρέβλες, που έχουμε καθαρίσει πριν από τα χοντρά τους κοτσάνια κι έχουμε πλύνει καλά.
Πίνουμε άλλη μια γουλιά τσίπουρο την ώρα που οι τρέβλες τσιγαρίζονται – γιαχνίζονται. Βοηθάμε τη διαδικασία με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και την τριμμένη ντομάτα και όση σπέντζα αντέχουμε. Μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά πίνοντας το υπόλοιπο τσίπουρο.
Πρόταση σερβιρίσματος: συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα που έχουμε βράσει ταυτόχρονα με το υπόλοιπο μαγείρεμα και ντοματοσαλάτα με άφθονη τρέβλα.
Ένα δύο ποτήρια ακόμη τσίπουρο είναι επιβεβλημένα.
Προτείνω να χρησιμοποιήσετε λουκάνικο με μικρή περιεκτικότητα σε χοιρινό κρέας. Είπαμε ότι οι τρέβλες έχουν αρκετό ω3 αλλά προσέξτε και λίγο.