Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα πικάντικα: μελιτζανοσαλάτα γλυκοκαπνιστή

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμελιτζάνες, μελιτζανοσαλάτα

Σε κάποια εστιατόρια η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα σερβίρεται μέσα στο ψημένο φλούδι της μελιτζάνας. Βρίσκω δύσκολο όταν ψήνω μελιτζάνες να φυλάξω το φλούδι για το σερβίρισμα, αφού ή μένει μισοψημένο ή λιώνει. Μπορείτε, πάντως, να δοκιμάσετε. Η καπνιστή γεύση της μελιτζάνας θα σας μείνει εθιστικά αξέχαστη. Κι αν σας φαίνεται βαριά, αραιώστε την, ανακατεύοντας με λίγο στραγγιστό γιαούρτι προτού την σερβίρετε.

Για 8-10 άτομα (3 ½ φλιτζάνια)

  • 2 - 3 μελιτζάνες μεγάλες (1 κιλό και κάτι)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
  • 1 - 2 κουτ. σούπας χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, όσο θέλετε
  • 3 πιπεριές πράσινες γλυκιές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λεπτές λουρίδες
  • 1 - 2 πιπεριές φρέσκιες, καυτερές, χοντροκομμένες
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½  φλιτζ. φύλλα μαϊντανό, δίχως κοτσάνια
  • ½ φλιτζ. αμυγδαλόψιχα, με το φλούδι
  • 2-3 κουτ. γλυκού ξύδι καλό ή μηλόξιδο, όσο θέλετε
  • 4 κουτ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού σουμάκι (προαιρετικά)

Πλύντε και σκουπίστε τις μελιτζάνες. Προθερμάντε το γκριλ και ψήστε τις ψηλά, κοντά στην πυρακτωμένη αντίσταση, γυρίζοντάς τις συχνά, μέχρι το φλούδι να μαυρίσει παντού. 40 λεπτά περίπου, για να πάρουν γεύση καπνιστή. Αν θέλετε την καπνίλα πιο έντονη, ψήστε στα κάρβουνα ή στο γκάζι. Μπορείτε ακόμα να τις ψήσετε στο ηλεκτρικό μάτι, απλώνοντας πάνω του τριπλή στρώση αλουμινόχαρτο: ψήστε 20 - 30 λεπτά, αφήνοντας να μαυρίσουν 1 - 2 πλευρές, προτού γυρίσετε και από τις άλλες.

Όταν οι μελιτζάνες κρυώσουν λίγο, αφαιρέστε τη σάρκα πετώντας το φλούδι και τα μεγάλα σπόρια. Αφήστε σε τρυπητό να στραγγίσουν.

Σε τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε τις πιπεριές, γλυκιές και καυτερές, ανακατεύοντας 10 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν. Ρίξτε πιπέρι, βγάλτε απ' τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν λίγο.

Βάλτε σε μπλέντερ το σκόρδο και τις σοταρισμένες πιπεριές με το λάδι τους, τον μαϊντανό, τα αμύγδαλα, το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλάτι. Λιώστε, ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ και μαζεύοντας με σπάτουλα ό,τι κολλάει στα τοιχώματα. Αν θέλετε λεία μελιτζανοσαλάτα, λιώστε στο μπλέντερ και τις μελιτζάνες. Εγώ την προτιμώ χοντροκομμένη και λιώνω τις μελιτζάνες στο μύλο για τα λαχανικά. Κατόπιν τις ανακατώνω με τον πολτό πιπεριάς από το μπλέντερ, προσθέτοντας αλάτι ή ξύδι, αν χρειάζεται. 

Μεταφέρετε σε γαβάθα και αφήστε σκεπασμένη στο ψυγείο για ένα βράδυ. Διατηρείται 2 εβδομάδες περίπου. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με σουμάκι, αν θέλετε.

(Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα πικάντικα, εκδ. Πατάκη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'