«Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει… Κουλουράκια»
Photo: Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Στο σπίτι τα λέμε «κουλουράκια αμμωνίας», γιατί η έντονη μυρωδιά της όταν ψήνονται, μας φέρνει μνήμες πιο δυνατές απ’ αυτές της κανέλας, της βανίλιας, του πορτοκαλιού. Δεν είναι πασχαλιάτικα τα κουλουράκια αυτά, αλλά είναι και πασχαλιάτικα… Πάνω στη ζύμη αυτής της συνταγής έχω δει τα δαχτυλάκια των παιδιών μου να μεγαλώνουν και να μεγαλώνουν, αφήνοντας κάθε χρονιά και μεγαλύτερο αποτύπωμα.
Υλικά:
- 2 κιλά αλεύρι
- ½ κιλό βούτυρο
- ¾ του κιλού ζάχαρη
- 1 συσκευασία αμμωνία
- 4 βανίλιες ή ξύσμα από ξύλο βανίλιας
- 1 μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 10 αυγά
- 1 φλυτζανάκι κονιάκ
- 250ml γάλα
Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ενώθηκαν καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την αμμωνία, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το κονιάκ. Ζυμώνοντας προσθέτουμε λίγο αλεύρι, λίγο γάλα εναλλάξ. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθουμε στα σχήματα που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο στις αντιστάσεις φούρνο, στους 200 βαθμούς.
Μην ξεχάσετε το στρογγυλό κουλουράκι με τον σταυρό στη μέση για τον Χριστούλη.
Καλή Ανάσταση κι ένα τραγούδι!