Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: τυρόπιτα τεμπέλικη με λιαστή ντομάτα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςτυρόπιτα, λιαστές ντομάτες, ξινομυζήθρα, φέτα, θυμάρι

Στην υπέροχη Επίδαυρο, που είχα τη χαρά να περάσω τις διακοπές μου φέτος με εκλεκτούς ανθρώπους γύρω μου, είχα επίσης την ευκαιρία να γευτώ μια τυρόπιτα που πραγματικά με εντυπωσίασε πρώτον για τη γεύσης της και δεύτερον για την πανεύκολη προετοιμασία της. Απλή, με τυρί φέτα, αλεύρι, αυγά και ελαιόλαδο, η τυρόπιτα της «τεμπέλας», όπως την ονομάζουν, είναι ένα γευστικότατο έδεσμα που μπορείτε να «πειράξετε» προσθέτοντας υλικά της αρεσκείας σας.  Ίσως να είναι και αυτή η μαγεία της συγκεκριμένης πίτας, ότι αφήνει τη φαντασία να δημιουργήσει… Προσπαθώντας να την προσαρμόσω στις δικές μου διατροφικές συνήθειες, αντικατέστησα τη μισή φέτα με ξινομυζήθρα Χανίων καλά στραγγισμένη, αρκετή λιαστή ντομάτα και άγριο θυμάρι μαζεμένο από το Ακρωτήρι Χανίων. Θα μπορούσα να βάλω και σύγκλινο ή απάκι όμως ξέμεινα, οπότε αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε, αρκεί να το ροδίσετε λίγο πριν για να βγουν τα αρώματά του.

Τυρόπιτα τεμπέλικη με μυζήθρα, λιαστή ντομάτα και θυμάρι

Υλικά

  • 500 - 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • λίγο αλάτι
  • 3 αυγά
  • λίγο λάδι
  • 200 γρ. φέτα
  • λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • θυμάρι ξερό
  • νερό όσο σηκώσει για να γίνει ένας παχύρευστος πολτός
  • 300 γρ. μυζήθρα

Σ’ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, τα αυγά, λίγο λάδι, λιαστή ντομάτα (αφήνουμε λίγη για να ρίξουμε από πάνω), θυμάρι και νερό ανακατεύοντας καλά. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να βεβαιωθείτε ότι το αλεύρι δεν έχει σβολιάσει. Μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά μας, προσθέτουμε τη φέτα (κρατώντας λίγη για από πάνω επίσης).

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε το μείγμα μας. Προσθέτουμε τη μυζήθρα φροντίζοντας να καλυφθεί από το μείγμα σε διαφορετικά σημεία στο ταψί. Ο λόγος που το κάνουμε είναι για να μη διαλυθεί.

Πασπαλίζουμε τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες και θυμάρι από πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'