ΚΟΡΡΕΣ: πρώτα τα βότανα
6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών, εκ των οποίων τα 1.2000 είναι ενδημικά - διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, μάλλον εντυπωσιακός σε αναλογία με τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας (αν σκεφτεί κανείς πως στην Αγγλία ευδοκιμούν μόλις περί τα 800 είδη). Στη λίστα πρωτοστατούν ασφαλώς τα βότανα: Μυρωδιές και γεύσεις στα εντός της κουζίνας αλλά και αναρίθμητες οι χρήσεις τους προς όφελος της υγείας. Επανερχόμαστε έτσι στη γεμάτη βότανα γκάμα της ΚΟΡΡΕΣ, μια και στις φόρμουλές της πρωταγωνιστούν, μαζί με βρώσιμα συστατικά και φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών η ΚΟΡΡΕΣ εντόπισε τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια βοτάνων με ξεχωριστή, ιδιαίτερη δράση: ο Βόλος για την Αμυγδαλιά, το Αγρίνιο για την Αχίλλεια, η Σάμος και η Εύβοια για το Θυμάρι, η Λάρισα για την Άγρια Τριανταφυλλιά, η Θεσπρωτία για τη Δάφνη… Με ποια κριτήρια; Τις κλιματολογικές συνθήκες, τις εδαφολογικές απαιτήσεις, αποδόσεις, αλλά και το επίπεδο ανεργίας κάθε περιοχής.
Τοπικοί παραγωγοί, βιοκαλλιεργητές, αγροτικοί συνεταιρισμοί και κοινωνικά ιδρύματα σε πρώτο πλάνο, με στόχο τα βότανα που η εταιρεία χρειάζεται να μη καλλιεργούνται από δικό της δυναμικό, παρά στηρίζοντας του κατά τόπους καλλιεργητές και την τοπική κοινωνία. Σε σύμπραξη μάλιστα με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας, μελετήθηκε, ανά περίπτωση καλλιεργητή, η ολοκληρωμένη τεχνική του υποστήριξη: βιολογική παραγωγή σποριοφύτων, οικολογικές μέθοδοι προστασίας ζιζανίων και φυτοπροστασίας, στρεμματικές αποδόσεις και τεχνικές πολλαπλασιασμού, εξασφαλίζοντας έτσι την εκπαίδευσή τους, την εφαρμογή ορθών μεθόδων καλλιέργειας μα και ένα τελικό προϊόν με τις καλύτερες των προδιαγραφών.
Για τον κρόκο Κοζάνης, συνεργασία με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών της περιοχής, για το χαμομήλι, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου. Για τη μαστίχα, ασφαλώς με τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου και για το ασύρτικο σταφύλι με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων (SANTOWINES). Την πλήρη λίστα με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, την βρίσκει κανείς εδώ, στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η επεξεργασία των φυτικών υλών, που προκύπτουν από αυτές τις συνεργασίες, γίνεται στη, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, περιβαλλοντικά φιλική Μονάδα Εκχυλίσεως στις εγκαταστάσεις ΚΟΡΡΕΣ. Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο ετών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή και τον Τομέα Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τούτη η μονάδα ήρθε σαν φυσική συνέχεια της κληρονομιάς και της εις βάθος γνώσης των βοτάνων που προέρχεται από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο - αφετηρία και σημείο αναφοράς για την ιστορία της ΚΟΡΡΕΣ.
Στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι τόσο η προστασία των αυτοφυών και απειλούμενων βοτάνων, (πριν από έναν χρόνο γράφαμε για τη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων) όσο και η εξασφάλιση φυτικών υλών εγγυημένης ποιότητας σε συνδυασμό με τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων *, ιδίως σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας.
*Ενδεικτικά: ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκπροσωπεί 3.000 οικογένειες ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης 1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη.
Περισσότερα, πιο κατατοπιστικά και αναλυτικά στο www.korres.com.