Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φασόλια χάντρες με την παρέα τους

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςφασόλια, πατάτες, πιπεριές, λουκάνικα

Ήταν φαγητό του τέλους του καλοκαιριού, όταν οι χάντρες ξεσπυρίζονταν από τα μεστά μπαρμπούνια φασόλια. Mου το έμαθε η πεθερά μου, Αναστασία Μωραΐτη, και το φτιάχνουμε πολύ συχνά, τώρα που βρίσκουμε κατεψυγμένες χάντρες όλο τον χρόνο. Μπορείτε να προσθέσετε καρότα κι άλλα λαχανικά, αν θέλετε. Είναι φασόλια φρέσκα οι χάντρες κι έτσι βράζουν γρήγορα, χωρίς να χρειάζονται αποβραδίς μούσκεμα. Το φαγητό γίνεται, πάντως, και με λεπτόφλουδα ξερά φασόλια, αρκεί να τα έχετε μουσκέψει αποβραδίς ή να τα έχετε από πριν βρασμένα στην κατάψυξη, όπως κάνω εγώ.

Το λουκάνικο μπορείτε και να το παραλείψετε, για να κάνετε το φαΐ χορτοφαγικό και να το σερβίρετε με τυρί φέτα ή με ξινομυζήθρα που του ταιριάζει πάρα πολύ. Αυτή είναι η τελευταία εκδοχή που προτιμάμε.

Για 4-6 άτομα

  • 750 γραμμ. φασόλια χάντρες, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη γλυκιά, ξεσποριασμένη, κομμένη στη μέση και σε λουρίδες
  • 1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά, ξεσποριασμένη, κομμένη στη μέση και σε λουρίδες
  • 120 γραμμ. λουκάνικο χωριάτικο, κατά προτίμηση καπνιστό, σε φετάκια
  • 2-3 πρέζες χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, όσο θέλετε
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη, φρέσκια ή κονσέρβα, με το ζουμί της
  • 3 φλιτζάνια ζωμό από λαχανικά ή κότα
  • 4 κλωνάρια θυμάρι
  • αλάτι
  • 2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 2 ½ εκ.
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Σε κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε κρεμμύδι και πιπεριές 6-8 λεπτά, να μαλακώσουν. Προσθέστε το λουκάνικο και σοτάρετε άλλα 2 λεπτά. Βάλτε το πιπέρι και τα φασόλια, ανακατέψτε και περιχύστε με τη ντομάτα και τον ζωμό. Όταν πάρει βράση, προσθέστε το θυμάρι και αλάτι. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε σκεπασμένο για 20 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό. Πρέπει να είναι ζουμερά.

Προσθέστε τις πατάτες και βράστε άλλα 15 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε σε γαβάθες ή βαθιά πιάτα, περιχύνοντας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με μαϊντανό ή κόλιανδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'