Τα κρητικά: συκωτάκι μου ξυδάτο
Συνηθίζουμε στην Κρήτη, όταν ξέρουμε τον χασάπη μας καλά και φυσικά τον εμπιστευόμαστε, με το αρνίσιο συκώτι να φτιάχνουμε εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν τη τσικουδιά μας ή το ντόπιο κρασί που τώρα ετοιμάζεται σιγά-σιγά. Έναν τέτοιο μεζέ θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, έτσι, για να δοκιμάσετε να δείτε το συκώτι με άλλο μάτι. Σαβόρο το έλεγε η γιαγιά μου, μια σάλτσα από δεντρολίβανο και ξύδι που συνδυάζεται μοναδικά με ψάρι (κυρίως φιλέτο σμέρνας ή γαλέο), κρέας και φυσικά με τους χοχλιούς τους μπουμπουριστούς! Είναι εξίσου νόστιμο με χοιρινό ή μοσχαρίσιο συκώτι και συνοδεύεται με πατάτες χοντροκομμένες και τηγανισμένες σε μπόλικο ελαιόλαδο.
Αρνίσιο συκώτι με ξύδι και δεντρολίβανο
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια σε μέτρια λεπτά κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 ποτήρι ξύδι δυνατό
Πλένουμε το συκώτι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε λίγο να πιάσει το αλάτι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε το συκώτι καλά και από τις δύο πλευρές.
Λίγο πριν το σβήσουμε με το ξύδι, προσθέτουμε το δεντρολίβανο (κρατήστε λίγο για να ρίξετε από πάνω αν σας αρέσει πολύ!) και δυναμώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε να εξατμιστεί το ξύδι, δοκιμάζουμε να είναι το ξύδι και το αλάτι του γούστου μας και σερβίρουμε αμέσως.