Η μακαρονάδα της Πέμπτης: η θάλασσα στο πιάτο μου
Τη μυρωδιά της θάλασσας αυτό το καλοκαίρι δεν την χόρτασα, ίσως γι' αυτό μου ήρθε η όρεξη να την φέρω μαζί με τα πρωτοβρόχια στο πιάτο μου. Μια βουτιά σε μια μακαρονάδα γεμάτη με το άρωμα του θέρους μοιάζει με προσωρινό αποχαιρετισμό... Διατηρώ άλλωστε την ελπίδα ότι θα προλάβω να κάνω μια ακόμη βουτιά στη θάλασσα πριν ανάψω το τζάκι. Ένα κιλό κυδώνια έφτασαν στην κουζίνα μου φρέσκα και λαχταριστά, από μια καλή φίλη που γνωρίζει την αδυναμία μου στα όστρακα, και ήμασταν έτοιμες να αυτοσχεδιάσουμε, έχοντας κρατήσει και μερικές συμβουλές από τις γιαγιάδες μας.
Τα τοποθετήσαμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό μαζί με μπόλικο χοντρό, φυσικό αλάτι (2-3 κουταλιές της σούπας) ώστε να νιώθουν σαν στο σπίτι τους και να ανοιγοκλείνουν για να καθαρίσουν καλά. Εκεί τα αφήσαμε για μια περίπου ώρα, ώστε να βγάλουν την άμμο τους. Όποιο από αυτά δεν άνοιγε θα έπρεπε να πεταχτεί, όμως τέτοιες απώλειες ευτυχώς δεν είχαμε. Τα κυδώνια έβγαλαν μπόλικη άμμο. Χρειάστηκαν κι άλλα πλυσίματα κάτω από τη βρύση για να αισθανθώ ασφάλεια πως δεν θα μας βγει η μακαρονάδα αμμουδερή. Με μια καθαρή οδοντόβουρτσα βουρτσίσαμε και το εξωτερικό των κυδωνιών ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα κι αυτό ήταν. Τα κυδώνια έτοιμα να κάνουν την βουτιά τους στον ζωμό που σιγόβραζε.
Υλικά
- 1 κιλό όστρακα κυδώνια
- 1 πακέτο λιγκουίνι
- αλάτι χοντρό
- λίγους κόκκους πιπέρι
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 με 2 ποτηράκια κρασί λευκό
- μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Προαιρετικά:
- θυμάρι και μαϊντανό
Παρασκευή (χρόνος 10')
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο (το σκόρδο, αν θέλετε, στη συνέχεια το αφαιρείτε). Ρίχνουμε ολόκληρη την καυτερή πιπεριά σε κομματάκια (αν μας αρέσουν οι καυτερούτσικες γεύσεις) αλλιώς κόβουμε μια μικρή μυτούλα, έτσι, για να αρωματίσει τη σάλτσα μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί, λίγους κόκκους πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και το αφήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία να βράσει για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στο μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει αλατισμένο νερό και είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε τα λινγκουίνι. Πρώτα αρχίζουν να βράζουν τα ζυμαρικά, τα οποία θέλουν 8 περίπου λεπτά για να είναι αλτέντε, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κυδώνια στο τηγάνι τα οποία θέλουν περίπου 6 λεπτά.
Παρακολουθούμε αν κάποιο όστρακο έμεινε ανοιχτό μέσα στον ζεστό ζωμό για να το αφαιρέσουμε και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σιγοβράσουν με σκεπασμένο το καπάκι. Μόλις κλείσουμε το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε λίγο θυμάρι ή ρίγανη.
Με μια πιρούνα παίρνουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα, χωρίς να τα στραγγίσουμε, με τα νερά που κρατάνε πάνω τους, και τα ανακατεύουμε με τα κυδώνια και τον ζωμό τους. Τα αφήνουμε για λίγο πάνω στο ζεστό μάτι ανακατεύοντας ώστε να δέσει η σάλτσα και αμέσως μετά σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο φρέσκο μαϊντανό στο πιάτο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: ζήτω η Μεσόγειος!
- Κανιόκιες: νόστιμες και ντελικάτες
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: με το ψάρι των φτωχών
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: βασιλική κι οργασμική
- Ο αιφνιδιασμός της πεταλίδας
- Τα κρητικά: μακαρονάδα θαλασσινή για φίλους καλούς
- Πεταλίδες με το ρύζι, συνταγή σαν παραμύθι
- Λιγκουίνι με καραμελωμένα κρεμμύδια, κολοκύθα και σουτζούκι