Τα κρητικά: ντοματόσουπα με ζυγούρι
Λίγο ο καιρός που κρύωσε ξαφνικά και μας έπιασε απροετοίμαστους, λίγο η συνταγή της κυρίας Λαμπρία με τη ντοματόσουπα που κέντρισε το γαστριμαργικό μου ενδιαφέρον, αυτόματα σκέφτηκα να γράψω για την παραδοσιακή σούπα που κάνουμε σε ζωμό από ζυγούρι. Βρασμένη αργά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για να δώσουμε τη δυνατότητα στα υλικά να μας χαρίσουν όλες τις γεύσεις και τις μυρωδιές απλόχερα και να απολαύσουμε στο τέλος έναν ζωμό πραγματικά γευστικό. Η ποιότητα του κρέατος φυσικά θα καθορίσει το αποτέλεσμα, γι΄αυτό φροντίστε να είναι πλούσιο σε λίπος, με το ανάλογο κρεατάκι φυσικά, για να τσιμπήσουμε με λίγο στυμμένο λεμόνι και πιπέρι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι) ή ξινόχοντρο. Μια καλή ιδέα επίσης θα ήταν να φρυγανίσετε ψωμί με ελαιόλαδο για ατελείωτες βουτιές.
Ντοματόσουπα με ζυγούρι
Υλικά
- 1 κιλό ζυγούρι κομμένο σε μερίδες
- νερό
- 1 ντομάτα μεγάλη και ώριμη
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λεμόνι (αν θέλετε)
Πλένουμε καλά το κρέας. Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε το κρέας καλά, αφαιρώντας τον αφρό με μια σουρωτή κουτάλα ή ένα σουρωτήρι. Στα μισά περίπου της διαδικασίας προσθέτουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι ολόκληρα.
Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα μας να σιγομαγειρευτεί. Αλατοπιπερώνουμε καλά και, μόλις το κρέας μας μαγειρευτεί, το σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε τη σούπα και σερβίρουμε με ένα κομμάτι κρέας και μπόλικο λεμόνι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Να αχνίσουν οι χύτρες!
- Όχι, δεν είναι γκασπάτσο!
- Γκασπάτσο: η ρευστή σαλάτα
- Κρυολόγησε κανείς; αμέσως ντοματόσουπα!
- Σούπα ζεστή καλοκαιριάτικα;
- Η σούπα της Δευτέρας: ντοματόσουπα μεν, αλλά...
- Η σούπα της Δευτέρας: παριζιάνικη μπιζελόσουπα
- Τα κρητικά: γαμοπίλαφο, το αυθεντικό
- Ντοματόσουπα με κριθαράκι και έξω φτώχεια!
- Δροσερή ντοματόσουπα με ζεστά κρουτόν και φιλέτο αντσούγιας