Όχι σκωτσέζικο ντους! Σκωτσέζικα αυγά
Μια μέρα που έψαχνα κάτι άσχετο στη χαώδη αποθήκη μας, είδα ξαφνικά μπροστά μου ένα ξεχασμένο καλάθι του πικ-νικ, που κάποιος καλός άνθρωπος μας είχε κάνει δώρο κάποια περασμένα Χριστούγεννα, και οραματίστηκα ένα ωραίο γεύμα στην παραλία. Πικ-νικ σημαίνει κρύα πιάτα και το μενού στήθηκε σε δύο άξονες: σε αυτά που υπήρχαν στο ψυγείο και σε αυτά που μου τράβηξαν την προσοχή μου σ’ ένα ωραίο αφιέρωμα του BBC, τα σκωτσέζικα αυγά. Πικ-νικ χωρίς αυγά δεν γίνεται. Έστω και Σκωτίας.
Στην πραγματικότητα, τα αυγά μας ήταν από κότες ελευθέρας βοσκής και είχαν έρθει πεσκέσι από την Ηγουμενίτσα. Το λουκάνικο ήταν χωριάτικο και το έφτιαξε η Αφροδίτη στον Ποταμό Κυθήρων - και ζητώ συγγνώμη που το έσφαξα για να βγάλω το κρέας. Η διαδικασία ήταν απλή και γρήγορη και τα σκωτσέζικα αυγά καταναλώθηκαν με βουλιμία ακόμα κι από εκείνους που κορόιδευαν ότι ξεχάσαμε τα αιμοδιαλυτικά χάπια.
Σκωτσέζικα αυγά (από το BBC)
- 4 αυγά
- 275 γρ. κρέας χωριάτικου λουκάνικου
- 1 κ. τσαγιού φρέσκο θυμάρι
- 1 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 125 γρ. αλεύρι με αλάτι και πιπέρι
- 125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό χτυπημένο
- ελαιόλαδο ελαφρύ
Βράστε τα αυγά σφιχτά. Ανακατέψτε το κρέας του λουκάνικου με το θυμάρι, τον μαϊντανό και το κρεμμυδάκι και προσθέστε αλάτι και (μπόλικο) πιπέρι. Χωρίστε το σε 4 μέρη και πιέστε τα για να γίνουν στρογγυλά και όσο το δυνατόν πιο επίπεδα.
Κυλήστε τα αυγά στο αλεύρι και μετά τυλίξτε τα προσεκτικά με το λουκάνικο. Πρέπει να καλυφθούν εντελώς. Κυλήστε τα πρώτα στο χτυπημένο αυγό και μετά στη φρυγανιά και τηγανίστε τα για 8-10 λεπτά σε πολύ καυτό λάδι. Στραγγίστε τα σε χαρτί κουζίνας.