Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σολομός για δύσκολους αποδέκτες

της Κατερίνας Γκίκα Συνταγέςφούρνος, σολομός, σόγια, τζίντζερ, μπασμάτι

«Θα σου φέρω να σου φτιάξω σολομό» μου είπε η φίλη μου η Άννα, που επίσης έχει επιστρατευτεί τις μέρες που αναρρώνω μεταξύ θεραπειών ώστε να φροντίσει να δυναμώσω. Της εξομολογήθηκα πως τελευταία δεν μου αρέσει η γεύση του, κυρίως γιατί μου πέφτει βαριά η έντονη μυρωδιά του αλλά επέμενε πως, όπως θα το μαγειρέψει, δεν θα μπορέσω να αντισταθώ. Κατέφθασε, λοιπόν, με ένα μεγάλο φιλέτο ξεκοκκαλισμένου ψαριού και όλα τα απαραίτητα. Περίμενα επιφυλακτική, αν και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις μαγειρικές ικανότητες, μέχρι που άρχισε να μοσχομυρίζει το σπίτι... όχι ψάρι αλλά σαν να είχε φουρνίσει η γιαγιά μου ζυμωτό ψωμί. Αυτό ήταν! Ανυπομονούσα να ’ρθει στο πιάτο μου κι ευτυχώς δεν άργησε καθόλου.

Υλικά

  • ένα φιλέτο σολομού που έχει αφαιρεθεί το κόκκαλο
  • 5-6 κουταλιές σάλτσα σόγιας 
  • τζίντζερ
  • πιπέρι
  • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 
  • άνηθος
  • ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό

Πλένουμε τον σολομό, τον σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τον βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο για τον μαρινάρουμε. Ρίχνουμε μπόλικη σόγια, λίγες φλοίδες τζίντζερ, μισό κουταλάκι μουστάρδα, πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί η σόγια έχει αρκετό, θα χρειαστεί όμως μια κουταλίτσα καστανή ζάχαρη ώστε να καραμελώσει η σάλτσα ελαφρά όταν θα ψήνεται.

Αφήνετε το ψάρι για μισή με μία ωρίτσα, ώστε να τραβήξει καλά τα υγρά, και είμαστε έτοιμοι να το φουρνίσουμε σε έναν καλά προθερμασμένο φούρνο. Το βάζουμε σε ένα πυρέξ και το περιχύνουμε με όλη την μαρινάδα που έχει απομείνει, το αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά για να κάνει κρούστα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς, τόσο όσο να ροδοκοκκινίσει ελαφρά εξωτερικά, περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα, ανάλογα με τον φούρνο.

Στο μεταξύ βράζουμε λίγο μπασμάτι για να το συνοδεύσουμε, ταιριάζει άλλωστε πάρα πολύ με τη σάλτσα σόγιας. Μόλις βγει ο σολομός, προσθέτουμε και μια πινελιά ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κατερίνας Γκίκα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'