Παλιοκαιρίσιοι κουραμπιέδες
Βρίσκουμε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή χιονάτους και αρωματικούς κουραμπιέδες, παρόμοιους με τους δικούς μας, σε διάφορες παραλλαγές. Συχνά τους ραντίζουν και με ροδόνερο ή μπόλικο ανθόνερο προτού να τους περάσουν από τη ζάχαρη. Στις παλιές νησιώτικες συνταγές οι κουραμπιέδες γίνονται με γλίνα, δηλαδή με χοιρινό λίπος, αντί για βούτυρο και προτού ξινίσετε τη μούρη σας στην ιδέα του δήθεν “ανθυγιεινού” λίπους, σας πληροφορώ πως η γλίνα είναι επιστημονικά αποδειγμένα ‘πιο υγιεινή’ από το βούτυρο αγελάδας και βέβαια από το πρόβειο – που συνήθως το αποκαλούμε “βούτυρο γάλακτος” - και είναι το πιο χοληστερινούχο! Έχω βρει και νηστίσιμους κουραμπιέδες με σκέτο ελαιόλαδο ή με μίγμα λάδι και γλίνα ή βούτυρο και αυτή την εκδοχή έχω διασκευάσει και συνήθως φτιάχνω, χρησιμοποιώντας και τα αμύγδαλα του περιβολιού μας.
Κουραμπιέδες νησιώτικοι με ούζο και καβουρδισμένο αμύγδαλο
(για 36 κουραμπιέδες)
- ½ φλιτζάνι γλίνα ή βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και επιπλέον 2 φλιτζ. για πασπάλισμα
- κρόκο από 1 μεγάλο αβγό
- ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- 3 κουτ. σούπας ούζο
- 3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ - 2/3 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό τριμμένο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα (με το φλούδι) καβουρδισμένη και χοντροαλεσμένη
Σε μίξερ χτυπήστε τη γλίνα ή το βούτυρο με το λάδι και το 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, για 5-6 λεπτά. Προσθέστε τον κρόκο, το ξύσμα και το ούζο και δουλέψτε 1-2 λεπτά. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το πιπέρι (αν το χρησιμοποιείτε). Στο μίξερ βάλτε άγκιστρα ζυμώματος και προσθέστε στα υγρά λίγο-λίγο το μείγμα αλεύρι.
Δουλέψτε 2-3 λεπτά, μόλις να σχηματιστεί ζύμη. Βάλτε και τα αμύγδαλα και δουλέψτε 1 λεπτό ακόμη, να γίνει ομοιογενής η ζύμη.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C. Παίρνετε κουταλιές σούπας από τη ζύμη και σχηματίστε κουραμπιέδες στρογγυλούς, οβάλ ή μισοφέγγαρα, ακουμπώντας τους σε λαμαρίνα, σε απόσταση 2-3 εκ. τον έναν από τον άλλο. Ψήστε 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά. Αφήστε να κρυώσουν 10 λεπτά.
Σε ταψί ή πιατέλα βάλτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη. Προσεκτικά, γιατί θρυμματίζονται εύκολα, περάστε τους κουραμπιέδες έναν-ένα από τη ζάχαρη και αφήστε πάλι στη σχάρα. Αν χρειαστεί, προσθέστε ζάχαρη στο πιάτο. Τέλος, βάλτε σε μικρή σίτα τη ζάχαρη και πασπαλίστε τους κουραμπιέδες. Αφήστε 3-4 ώρες ή 1 βράδυ και μεταφέρετε σε κουτιά, αν χρειάζεται, χωρίζοντας την κάθε στρώση με λαδόχαρτο. Διατηρούνται τουλάχιστον 2 μήνες.